OPASNA BAKTERIJA SE ŠIRI EVROPOM: Uništava biljke, nestali čitavi maslinjaci
Foto: Profimedia

napada 350 biljaka

OPASNA BAKTERIJA SE ŠIRI EVROPOM: Uništava biljke, nestali čitavi maslinjaci

Planeta -

Štetočina koja preti da zarazi čitave zasade biljaka, od lavande do trešanja i maslina sve više brine evropske stručnjake hortikulture.

Bolest drveća koju izaziva bakterija Sajlela fastidioza (Xylella fastidiosa) već je izazvala probleme širom Evrope brišući čitave maslinjake.

Evropska komisija je pojačala zaštitne mere od širenje Sajlele koja može da zarazi više od 350 različitih biljaka. Eksperti međutim, upozoravaju da je reč o jednom od "najopasnijih patogena širom sveta".

Bakterija najpre napada, kako su objasnili, "posude za vodu" kod biljke, potom sledi gvrčenje lišća i na kraju uginuće biljke. Uglavnom je prenose insekti a u Evropu je stigla uvezenim sadnicama.

Iako su hitne mere preduzete širom Evrope, nakon širenja bolesti u Italiji, Francuskoj (Korzika i kopno), Nemačkoj i Španiji (Majorka, Menorka, Ibica i kopno), naučnici upozoravaju da to nije dovoljno te da nam prava opasnost tek sledi, te da se očekuju posledice i na polju trgovine i proizvodnje namirnica.

Raspon inficiranih biljnih vrsta je, kako upozoravaju, sve širi i već uključuje različito drveće, grmlje i trave. Ono što bi posebno moglo da zabrine voćare i uzgajivače različitih kultura je je to što epidemija dovodi do uništenja biljaka u krugu od 100 metara i moguću zabranu sadnje određenih vrsta u rasponu od 5 kilometara tokom 5 godina.

Kurir. rs / BBC

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track