(VIDEO) TRAVA ZLATA VREDNA: Kalifornija dozvolila prodaju kanabisa, odziv potrošača iznenadio sve
Foto: EPA

redovi

(VIDEO) TRAVA ZLATA VREDNA: Kalifornija dozvolila prodaju kanabisa, odziv potrošača iznenadio sve

Planeta -

Prve prodavaonice u Kaliforniji u ponedeljak su počele prodaju marihuane za rekreativne svrhe, čime je ona postala najveća američka savezna država u kojoj je od ove godine dozvoljena ta praksa.

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016., licima starijim od 21 godine dozvoljeno je legalno posedovanje, transport, nabavku, potrošnju i distribucija do 28,5 grama marihuane i osam grama koncentrirane marihuane. U skladu s istim zakonom odrasle osobe smeju da gaje šest biljaka marihuane po domaćinstvu, pod uslovom da one ne budu izložene na javnom mestu, a u javnosti takođe nije dozvoljena ni konzumacija. Kalifornija je postala sedma američka država, uz Aljasku, Kolorado, Oregon, Viskonsin, Masačusets i prestonica Vašington u kojima je zakonom dozvoljeno korišćenje marihuane u rekreativne svrhe.

Ali, uprkos donesenoj odluci, najveći kalifornijski gradovi, Los Anđeles i San Francisko, tek trebaju da počnu sa izdavanjem lokalnih dozvola, a zvaničnici Los Anđelesa to su najavili za sredu. S druge strane, od prvog dana nove godine proizvodi od kanabisa legalno mogu da se kupe u gradovima Oklandu, Berkliju, San Hozeu, Santa Jruzu, San Diegu te u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova.

Naime, da bi se kanabis mogao da prodaje u trgovinama u rekreativne svrhe, njihovi vlasnici moraju da dobiju dozvolu koju izdaje država, ali pre togalokalnu licencu.

Oni koji su dobili dozvole za prodaju kažu da su se redovi formirali i pre otvranja radnji. U Kaliforniji, u kojoj je prodaja marihuane u medicinske svrhe legalna od 1996. godine, industrija ''trave'' predstavlja velik biznis, a daljem rastu tog tržišta zasigurno će doprinijeti i novi zakoni. Pritom, procjenjuje se da kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijarda dolara i da bi mu vrednost do 2020. mogla narasti na 6,4 milijarde.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track