KINA SE SUOČAVA SA NEOČEKIVANIM PROBLEMOM: Nekad su im sinovi bili najveća svetinja, a sad...
Foto: Profimedia

politika jednog deteta ostavila posledice

KINA SE SUOČAVA SA NEOČEKIVANIM PROBLEMOM: Nekad su im sinovi bili najveća svetinja, a sad...

Planeta -

Premda je u Kini prekinuto sa takozvanom "politikom jednog deteta", njene posledice se i dalje osećaju. Jedna od njih je manjak žena sa kojim se Kina danas suočava.

Kina je poznata kao najvećim delom patrijarhalna država. Udata žena se useljava u muževljevu kuću i stara se o njegovim roditeljima. Kineska kultura je naklonjenija muškim potomcima, a mlade se "prodaju".

Mladoženjini roditelji, ne mladini, oni su koji treba da plate troškove venčanja i daju novac i imovinu novopečenom bračnom paru.

U poslednje vreme, međutim, pojavljuje se jedan problem. Cene mlade rastu, a razlog tome je nedostatak žena. Iako se na oko 105 dečaka rađa 100 devojčica, a verovatnoća smrti za muškarce je istovremeno veća, pa će ih do vremena kad dečaci dođu do reproduktivnog doba biti otprilike isto koliko i žena, problem postoji.

Sami Kinezi su, naime, krivi za to. Delimično zbog sada napuštene kineske politike jednog deteta, oni često koriste ultrazvuk da odrede pol fetusa i, ukoliko je u pitanju devojčica, idu na prekid trudnoće.

Demografi Džon Bogarts i Kristof Gilmoto procenjuju da Kini nedostaje više od 60 miliona devojčica i žena.

Naročito je problem u ruralnim delovima Kine, budući da devojke iz manjih gradova uglavnom teže da odu ili se udaju u neki od većih gradova poput Pekinga, pa su mlade u kineskim gradićima još skuplje - cena im može dostići i 500,000 juana, što je na nivou jedne prosečne godišnje kineske plate.

Pritisak na muškarce se i pojačava, uzevši u obtir da oni posle 25. godine već postaju stari za brak, dok žena to nikad nije - čak ni udovice nemaju problem da nađu novog muža.

Nije sve, ipak, tako crno. Dok Kina postaje mobilnija, patrijarhalni običaji se ruše. Bračni parovi često žive daleko od ostarelih roditelja i pomažu im tako što šalju novac kući. Ispostavilo se čak da ćerke mogu da se brinu o roditeljima isto koliko i sinovi, a smatra se i da su bolje u obavljanju dnevnih poslova.

Pre 20 ili 30 godina, parovi koji nisu uspevali da dobiju sina bili su predmet ismevanja od strane komšija. Danas se situacija potpuno obrnula.

Kurir.rs/The Economist

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja