(VIDEO) NISMO NI ZNALI DA U SEVERNOJ KOREJI OVO POSTOJI: Ovako uživa Kimova elita dok narod gladuje!
Foto: AP

ZA JEDNE LUKSUZ, ZA DRUGE...

(VIDEO) NISMO NI ZNALI DA U SEVERNOJ KOREJI OVO POSTOJI: Ovako uživa Kimova elita dok narod gladuje!

Planeta -

Severna Koreja važi za najizolovaniju zemlju sveta i ne postoji mnogo informacija koje možemo dobiti o životu tamošnjih ljudi.

Sve što i čujemo ukazuje na veoma autoritarni sistem u kome narod gladuje dok se elita provodi. To pokazuje i primer vodenog parka.

Fotografije, verovatno snimljene prošlog leta, pokazuju tamošnju elitu dok se zabavlja i osvežava u vodenom parku Munsu koji nudi spoljne i unutrašnje bazene sa talasima, veštačke reke, tobogane pa čak i teretanu na dva sprata i pivnicu.

Gradnju parka je naredio lično Kim Džong-un. Izgradila ga je vojska i to u srcu Pjongjanga. Četvorosatna ulaznica košta oko 11 dolara, što je mnogo za prosečnog stanovnika zemlje koji nedeljno zaradi jedva 40 dolara.

Ipak, i tamo ima ljudi koji ovakav "luksuz" mogu sebi da priušte.

"Ovaj vodeni park za mene je bio najbolje mesto za razgovor sa lokalnim stanovništvom. Popričao sam sa studentima u bazenu, igrao se s njima loptom", rekao je turista iz Izraela Arijel Šalev (32).

On dodaje i da je istina da turisti u Severnoj Koreji ne smeju nigde da krenu bez zvanične državne pratnje:

"Čak ni u svlačionicama nisam imao privatnost. Ipak, ovo je jedan od boljih vodenih parkova u kojima sam bio, sve je kao u Diznijevom filmu", kaže .

Gradske vlasti Pjongjanga tvrde da je park u 2016. godini posetilo 800.000 ljudi. Ipak, neki izveštaji govore da su imali svega 100.000 poseta u prvoj polovini te godine.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track