Članovi NVO u Rusiji dobijaju status „stranih agenata“
Foto: Rojters

Članovi NVO u Rusiji dobijaju status „stranih agenata“

Planeta -
Očigledno je da u Rusiji deluje cela mreža nevladinih organizacija čija delatnost, koja se finansira iz inostranstva, izaziva sumnju zbog ciljeva naručilaca, kaže jedan deputat

MOSKVA - Grupa deputata (poslanika) donjeg doma ruskog parlamenta sprema se da predloži Državnoj Dumi zakon kojim se status stranog agenta dodeljuje i onim nevladinim organizacijama (NVO) koje se finansiraju iz inostranstva a bave se politikom, piše portal Fakti.org!

Jedan od autora ovog predloga je član Jedinstvene Rusije Aleksandar Sidjakin koji je učestvovao i u razradi novog zakona o mitinzima. Deputat je istakao da cilj novog zakona neće biti ograničavanje delatnosti nekomercijalnik organizacija, već obezbeđivanje javnosti njihovog rada.

„Očigledno je da u Rusiji deluje cela mreža nevladinih organizacija čija delatnost - koja se finansira iz inostranstva - izaziva sumnju zbog ciljeva naručilaca. Ovde postoje dve varijante - biti samo revoltiran višemilionskim tranšama od Stejt departmenta za navodni razvoj demokratije, ili legalizovati inostrane agente i nedvosmisleno ih doživljavati kao ljude preko kojih se realizuju interesi drugih država“ - kaže Sidjakin.

Ukoliko ovaj zakon bude donesen sve nevladine organizacije dobiće status stranih agenata, biće obavezne da podnose godišnji izveštaj o reviziji i jednom godišnje da objavljuju izveštaj o svojoj delatnosti. Takođe će (na osnovu ovog zakona), ovakve organizacije, morati da na materijalima koje objavljuju stavljaju oznaku „strani agent“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track