(VIDEO) KOGA BRIGA ZA VERNIKE: Katolička crkva u Nemačkoj sve bogatija, a bogomolje sve praznije
Foto: Profimedia

činjenice

(VIDEO) KOGA BRIGA ZA VERNIKE: Katolička crkva u Nemačkoj sve bogatija, a bogomolje sve praznije

Planeta -

Iako broj vernika stalno opada, zahvaljujući snažnoj nemačkoj privredi Katolička crkva nikad nije bolje zarađivala.

Privredni dnevnik Handelzblat objavilo je da je 27 nemačkih biskupija u prošloj godini prikupilo rekordnih 6 milijardi evra, pa je ukupno bogatstvo Crkve naraslo na najmanje 26 milijardi evra.

Crkva je 15 milijardi evra plasirala u finansijske investicije i još 20 milijardi evra u nekretnine. Veliki deo bogatstva čine nekretnine, posebno na području bivše Zapadne Nemačke, koje su Crkvi donirali pripadnici nekadašnjeg plemstva.

U ukupnu imovinu treba uračunati i poseban penzioni fond, težak oko pet milijardi evra, iz kog se isplaćuju penzije crkvenim velikodostojnicima, prenosi Nešnel Katolik Redžister, najstariji katolički list u Sjedinjenim Državama. Taj iznos bi mogao biti i veći jer nisu sve biskupije dostavile tražene informacije novinarima Handelsblata.

U Nemačkoj se verske zajednice finansiraju iz posebnog crkvenog poreza. Katolici i protestanti plaćaju crkveni porez od 8 do 9 odsto. Taj porez uveden je još 1919., u Vajmarskoj Republici, i prenesen u savremenu Nemačku. U Bavarskoj i Baden Virtembergu on iznosi 8 odsto od poreza na dohodak, a u drugim pokrajinama 9 odsto.

Kako bi izbegli plaćanje (ali ne samo zbog toga), mnogi Nemci izlaze iz Crkve. Od 2000. godine 2,2 miliona Nemaca napustilo je Katoličku crkvu. Ko istupi iz crkve, nema pravo na pričest ni bolesničko pomazanje, ali ne može mu se zabraniti da prisustvuje misi. Ne može biti kum na krštenju niti da ide na ispovest. Porez su obavezni da plaćaju svi kršteni stanovnici Nemačke, prenosi NCR.

Događa se da crkva proverava doseljenike koji u poreskoj prijavi izjave da nisu kršteni, pa onda ne moraju da plaćaju taj porez. Tačnu informaciju lako saznaju u matičnoj župi zemlje porekla. Osim poreza, katolička i protestantska crkva u Nemačkoj dobijaju i državne subvencije, a uživaju i poreske olakšice koje ne važe za ostale verske grupe, prenosi američki NCR.

Kurir.rs/Handelsdlat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track