(FOTO, VIDEO) OVAKO IZGLEDA ŽIVOT U NAJZATVORENIJEM GRADU NA SVETU: Novinar otkrio šta je sve video u Severnoj Koreji
Foto: Facebook/Erick Tseng

SAMO ZA NAJHRABRIJE

(FOTO, VIDEO) OVAKO IZGLEDA ŽIVOT U NAJZATVORENIJEM GRADU NA SVETU: Novinar otkrio šta je sve video u Severnoj Koreji

Planeta -

Kad otputujete u neku udaljenu, egzotičnu zemlju, većina prijatelja će vas posle pitati kako ste se proveli i šta ste videli.

Međutim, ako vaša destinacija bude Severna Koreja, pripremite se na beskonačni rafal pitanja, jer svi žele da čuju, iz prve ruke, o iskustvima iz te neobične države.

To je potvrdio i novinar Erik Tseng, koji je, da bi izbegao da stalno odgovara na ista pitanja, odlučio da napiše tekst o tome kako se proveo u Severnoj Koreji.

Za početak, rekao je da mu je najčudnije bilo to što ste, kao posetilac, pod 24-satnom prismotrom, nemate nimalo slobode i stalno ste napeti. Taj osećaj počne da se javlja neposredno posle dolaska, kad vas upute u pravila kojih se morate pridržavati.

Naime, uvek morate da ostanete u grupi (zaboravite na noćne izlaske ili samostalno razgledanje grada). Ne smete da fotografišete vojnike ili vojne površine, kao ni gradilišta ili ljude koji rade. Ako fotografišete bilo koga od vođa, morate da snimite njihovu celu figuru.

Ako imate bilo kakve novine na kojima su prikazani lideri Koreje, ne smete obrisati njihove slike i ne smete ih baciti u smeće ili ih koristiti kao papir za zamotavanje.

Kad god posetite kip Dragog vođe, vaša grupa mora da formira red ispred njega i nakloni se. Pritom vam ruke moraju biti uz telo, a ne u džepovima ili iza leđa.

foto: Profimedia

Prva stvar koju ćete primetiti posle napuštanja aerodroma je propaganda. Ona je, doslovno, svuda. Na svakoj raskrsnici, svakoj zgradi, stanici i vozu nalaze se portreti vođe nacije.

Čak su i građani svojevrsni propagandni materijal, jer gotovo svi nose crvene značke s likom Kim Il-sunga ili Kim Džong-una, koje su zabranjene za strance, jer se 'zarađuju' odanim služenjem.

Sve fabrike i poslovne zgrade takođe su oblepljene posterima lidera. Život u glavnom gradu ove države deluje poput onoga u Kapitolu u "Igrama gladi". Samo je elitama dozvoljen ulaz. Ovde je propaganda najglasnija, najstrastvenije se hvale lideri, i život najbolji što može biti u Severnoj Koreji.

Ako živite u Pjongjangu, kao da pripadate onom jednom odsto ljudi na samom vrhu. A s tim statusom dolaze i druge privilegije koje ne možete naći nigde drugde u državi: dobićete besplatan smeštaj u apartmanu u zamenu za odanost i služenje domovini.

Isto tako ćete imati pristup prodavnicama koje su pune brendiranoh proizvoda. U Pjongjangu se možete voziti sovetskim podzemnim vozovima, smete da koristite pametni telefon, a čak možete da posećujete i zabavne parkove vikendom. Sve u svemu, Pjongjang će mnoge iznenaditi svojom razvijenošću, iako odiše sovjetskim stilom. Grad kao da je slagan od Lego kockica, s tim da ćete brzo primetiti i mnoštvo zaboravljenih gradilišta.

Bogataši su, uz to, zaljubljeni u rotirajuće restorane na vrhu građevina, pa tako u jednom hotelu postoji njih čak pet. Da, pet restorana u jednom hotelu. I svi se vrte. Ako mislite da krenete prema Južnoj Koreji, pripremite se na sate putovanja i policijskih provera, i na to da na putu nećete naleteti na druge ljude osim vojske. Sve u svemu stravično iskustvo, koje se preporučuje samo najodvažnijima.

Najlepša iskustva u Severnoj Koreji su ipak ljudi. Iako se većina građana kloni drugih, pogotovo stranaca, pa ćete eventualno uspostaviti kontakt samo s decom ili tinejdžerima, znaju da se dogode i situacije poput plesa u parku - kakav je doživeo Tseng, a zbog kojih tvrdi da se ceo put i najviše isplatio.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Facebook/Erick Tseng

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MISLILI STE DA JE OVO MOGUĆE SAMO U CRTAĆIMA?! E, pa prevarili ste se!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track