Najnovije vesti

ZAŠTO KONTROVERZNI BIZNISMEN IZ AFRIKE ZOVE BROJ U SRBIJI: Misteriozna osoba iz naše države ključna veza afričkih mafijaša
Džejkob Zuma, Foto: AP

SLUČAJ KOJI DRMA KEJPTAUN

ZAŠTO KONTROVERZNI BIZNISMEN IZ AFRIKE ZOVE BROJ U SRBIJI: Misteriozna osoba iz naše države ključna veza afričkih mafijaša

Planeta

Jedna osoba u Srbiji je kontakt "kontroverznog biznismena" iz Kejptauna optuženog za reketiranje kao i novinara koji je pisao knjigu o visokoj korupciji u Južnoj Africi.

Južnoafrički mediji objavili su tekst u kome se navodi svedočenje po kome je izvor informacija za neke delove knjige o korupciji u najvišim krugovima južnoafričke vlasti jedna osoba iz Srbije, koja se takođe dovodi u vezu sa kontroverznim južnoafričkim biznismenom. Pozivaju se na saslušanje policajca iz Kejptauna na suđenju kontroverznom biznismenu.

U izveštaju sa suđenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, objavio da je jedan od svedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa "nekim iz Srbije".

Policijski pukovnik Čarl Kinear tvrdi da se glas neimenovane osobe iz Srbije čuje na nekim od snimljenih poziva južnoafričkog biznismena, Nafiza Modaka.

Kako je naveo, "osoba koju je Modak zvao u Srbiju je ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja" knjige "Predsednikovi čuvari", koja govori o navodnoj visokoj korupciji režima predsednika Džejkoba Zume, autora Žaka Pauva.

Kinear je rekao da to dokazuje "veze Modaka i ljudi u južnoafričkim vlastima".

Kako je naveo pred sudom, u razgovoru sa osobom iz Srbije Modak je govorio o odnosima policijskih zvaničnika i "kontroverznih biznismena" i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji.

Na suđenju se govori i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krejčira. Krejčir se u britanskim medijima spominjao kao "dobar prijatelj Darka Šarica i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovica Arkana.

Pred sudom je pomenuto i ime Igora Rusola iz Ukrajine, koji je nekada radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku. Kada je Biku ubijen, sa njim je u automobilu bio i Dobrosav Gavrić.

U Pauvovoj knjizi, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume, a podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora".

U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

Džejkob Zuma
Džejkob Zumafoto: AP

Knjiga je izdata u oktobru 2017. godine, a opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije, kao i da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Nacionalna agencija za sigurnost Južne Afrike tražila je sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige, samo nekoliko dana nakon što je izdata, pozivajući se na kršenje Zakona o privatnosti, obaveštajne sigurnosti i objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja.

Knjiga je uprkos tome postala međunarodni bestseler, a zbog problema sa distribucijom, na kraju je objavljena u celini na internetu. Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio "slucajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obeležena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je "preživeo" glasanje o nepoverenju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...