ERDOGAN: Umorni smo od čekanja EU! MAKRON: preispitati odnos!
Foto: EPA/ERIC FEFERBERG/POOL MAXPPP OUT

poseta parizu

ERDOGAN: Umorni smo od čekanja EU! MAKRON: preispitati odnos!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erodgan izjavio je danas u Parizu da je umoran od čekanja da Evropska unija odluči da li će prihvatiti njegovu zemlju kao članicu, dok je njegov francuski kolega Emanuel Makron pozvao da se preispita odnos Ankare i Brisela.

Erdogan, koji boravi u Parizu kako bi razgovarao sa Makronom u okviru napora da se unapredi zategnut odnos između turske vlade i Evrope, rekao je da Ankara neće zauvek čekati.

"Nažalost, načinili smo prve korake1963, a sada je prošlo 54 godine od kako Turska čeka u predsoblju EU. Mi smo ozbiljno umorni, moja zemlja, takođe", rekao je Erodgan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom.

S druge strane, Makron je priznao da su pregovori o pristupanju Turske Evropskoj uniji u zastoju.

On smatra da odnos između Evrope i Turske treba da bude preispitan u cilju formiranja partnerstva koji će osigurati da turska budućnost bude izgrađena s pogledom ka Evropi i sa Evropom.

Makron i Erdogan su razgovarali i o izraelsko-palestinskom sukobu, borbi protiv terora i rata u Siriji, a potpisano je i više sporazuma.

Erdogan je stigao danas u Pariz na razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, što je njegova prva poseta Francuskoj od neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track