Najnovije vesti

(VIDEO) PROGLAŠENA JE  ŽRTVOM TERORISTIČKOG NAPADA 11. SEPTEMBRA: Njen nestanak ostao je misterija za porodicu, policija iskonstruisala svoju priču!
Foto: Profimedia, Printscreen

godine agonije

(VIDEO) PROGLAŠENA JE ŽRTVOM TERORISTIČKOG NAPADA 11. SEPTEMBRA: Njen nestanak ostao je misterija za porodicu, policija iskonstruisala svoju priču!

Planeta

Srušene zgrade, dva aviona i hiljade mrtvih ljudi, su prve asocijacije koje ljudi imaju kada im se spomene 11. septembar 2001. godine. Međutim, nestanak jedne osobe krije mnogo veće tajne.

Doktorka Sniha En Filip poslednji put viđena je dan pre terorističkih napada na njujorški Svetski trgovački centar. Živela je u blizu kula bliznakinja, i radila u obližnjoj bolnici, porodica je bila uverena da je i ona poginula u rušenju zgrada i da zbog toga nikada nisu pronašli telo.

 

Sniha je rođena u Indiji, a odrasla u državi Njujork,a  studirala je u Čikagu gde je upoznala svog budućeg supruga Rona Libermana. Ubrzo posle dipolomiranja oboje su počeli da rade u njujorškim bolnicama.

Liberman je kasnije govorio da je na dan nestanka bila slobodna, a sigurnosne kamere sa obližnje trgovine su je poslednji put snimile predveče 10. septembra. Ron se vratio iz bolnice posle ponoći i nije zatekao suprugu. Mislio je da je izašla u noćni provod što je često radila. Idućeg dana, posle terorističkih napada, Liberman se vratio kasno u stan, ali supruge nije bilo ni tada.

 

Policiji je prijavio nestanak, ali Sniha En bila je tek jedna od hiljada nestalih Amerikanaca koji su verovatno poginuli u terorističkom napadu. Narednih nedelja posle napada izlepili su po gradu plakate, kojima je porodica molila  za bilo kakve informacije.

Njen nestanak bio je jedini koji nije bio direktno u vezi sa terorističkim napadima. Liberman je rekao da mu policija nedovoljno pomaže i uzeo privatnog detektiva. Zaposlio je bivšeg agenta FBI Kena Galanta.

 

Kamere iz zgrada u kojoj je živela na sam dan terorističkih napada snimile su ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Liberman međutim nije mogao definitivno da potvrdi da je li reč o njegovoj supruzi. Galant je jedno vreme razmišljao da je Sniha En iskoristila haos u Njujorku posle napada da pobegne i napusti zauvek svoj stari život, ali policija nije uspela da otkrije nikakve tragove koji bi to i potvrdili.

Liberman i Galant su kasnije zaključili da je Sniha potrčala u pomoć unesrećenima u napadu i da je umrla tokom urušavanja kula. Policija je međutim, istragom otkrila neke dosta neobične činjenice koje su bacile potpuno novo svetlo na život naizgled ugledne i uspešne doktorke. Uprava bolnice obavestila je nekoliko meseci pre napada da joj neće produžiti ugovora o radu zbog problema sa alkoholom. Ona je posle toga otišla u provod zbog kog je završila u zatvoru.

 

Policiji je rekla da je kolega sa posla tada nepristojno dodirivao, ali tužilaštvo odbilo tu pritužbu i optužena je za lažno prijavljivanje kolege. Ponudili su joj odbacivanje svih optužbi ako povuče svoju prijavu, ali je ona to odbila.

Ubrzo posle toga prestala je sa radom u bolnici, ali je na svu sreću uspela da dobije posao u drugoj bolnici gde je nastavila po starom. Opet je na poslu imala probleme sa alkoholom i suspendovana je jer nije otišla na dogovoreni sastanak sa savetnikom za zavisnost. Policija je saopštila i da e u to vreme počela da izlazi po gej barovima i često ih je napuštala u društvu žena.

 

Porodica je međutim optužila policiju da spekuliše sa minimalnim informacijama i da ona nikad nije imala problem sa alkoholom u bolnici. Rekli su da je dobila otkaz zato što je upozoravala na rasističku politiku bolnice. Usledile su godine suđenja i sve se završilo kada je posle sedam godina sud odlučio da je Sniha poginula dok je pomagala unesrećenima u napadu i proglašenao je da je  2.751. žrtva terorističkog napada. Njeno ime nalazi se na spomeniku izgrađenom na temeljima nekadašnjih kula bliznakinja. Posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni.

 

 

Kurir.rs/express.hr

Foto Profimedia, Printscreen

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...