OTVARAJU SE VRATA PAKLA! AKO SE ZAGREJE ZA SAMO POLA STEPENA, TREĆINA ZEMLJE ĆE POSTATI PUSTINJA: Evo šta će se desiti sa nama!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE

OTVARAJU SE VRATA PAKLA! AKO SE ZAGREJE ZA SAMO POLA STEPENA, TREĆINA ZEMLJE ĆE POSTATI PUSTINJA: Evo šta će se desiti sa nama!

Planeta -

Ako čovečanstvo ne učini ništa, sledi otvaranje vrata pakla, pokazuju nove studije. Svet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbeglica i ratnog haosa.

Samo pola stepena moglo bi biti odlučujuće za budućnost čovečanstva.

Trećina Zemlje postala bi pustinjska planeta

Naučni časopis Prirodne klimatske promene (Nature Climate Change) piše o istraživanju koje tvrdi da bi Zemlja u slučaju globalnog zagrevanja za samo pola stepena više mogla postati pustinjska planeta, čak do trećina Zemlje mogla bi postati pustinja.

U to bi bio uključen i naš region. Predviđa se da bi celu Panonsku niziju u tom slučaju progutale pustinje, dok bi Mediteran trpeo velike suše i vrućine i pretvorio se u polupustinjski i pustinjski pojas.

Posledice nebrige su potpuni haos

Ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen, umesto na 2, to bi spaslo ljude i prirodu u jugoistočnoj Aziji i južnoj Evropi, kao i južnoj Africi, srednjoj Americi i južnoj Australiji. Ako čovečanstvo ne učini ništa, sledi otvaranje vrata pakla, pokazuju nove studije. Svet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbeglica i ratnog haosa.

Zemlja bi do 2100. godine mogla da se zagreje za 4 stepena ako se ne smanji ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track