EU PROŠIRILA SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI: Novi paket restriktivnih mera zbog nuklearnog programa
Foto: AP

Nove mere

EU PROŠIRILA SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI: Novi paket restriktivnih mera zbog nuklearnog programa

Planeta -

Evropska unija je danas proširila sankcije Severnoj Koreji zbog njenih aktivnosti povezanih s razvojem nuklearnog i raketnog programa.

Savet Evropske unije je saopštio da je novim sankcijama, koje se odnose na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, obuhvaćeno 16 osoba, kao i severnokorejsko Ministarstvo narodnih oružanih snaga.

To je učinjeno na osnovu Rezolucije 2397 Saveta bezbednosti UN, usvojene 22. decembra 2017. godine, kojom su Pjongjangu uvedene dodatne restriktivne mere, kao odgovor na razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa, praćen flagrantnim zanemarivanjem prethodnih rezolucija SB UN.

Pod sankcijama EU i UN trenutno je 79 osoba i 54 entiteta u Severnoj Koreji, dok još 41 osoba i 10 entiteta podležu samo sankcijama EU.

U saopštenju se navodi da će Savet EU raditi narednih nedelja na brzoj primeni drugih sankcija, u skladu s Rezolucijom 2397 SB UN, kao i autonomnih restriktivnih mera Unije.

Uz primenu svih rezolucija SB UN usvojenih kao odgovor na nuklearne programe Severne Koreje, EU je Pjongjangu uvela i sopstvene sankcije.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track