POČETAK MIRA: Pregovori Severne i Južne Koreje! Evo o čemu će pričati!
Foto: EPA, Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

PRVI PUT POSLE 2 GODINE

POČETAK MIRA: Pregovori Severne i Južne Koreje! Evo o čemu će pričati!

Planeta -

Južna i Severna Koreja nastaviće danas u pograničnom selu Panmundžon zvanične pregovore prekinute pre dve godine.

Dve delegacije će se sastati u demilitarizovanoj zoni koja je zapravo granica izmedju dve zemlje Korejskog poluostrva koje nikada nisu priznale jedna drugu i koje su praktično i dalje u ratu. U Panmundžonu, na 38. paraleli, Severna i Južna Koreja su potpisale primirje posle rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

Biće to prvi zvanični razgovori posle dve godine, a poslednji pregovori, održani na istom mestu 2015. godine, trajali su 44 sata bez prekida.

Do novog otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong-un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama između dve zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

"Iskreno se nadam da će ZOI u Južnoj Koreji biti uspešne. Spremni smo da preduzmemo neophodne mere, među kojima je slanje naše delegacije", rekao je Kim u novogodišnjoj poruci i dodao bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Sledećeg dana Seul je odgovorio predlogom da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom.

U sredu, 3. januara, Pjongjang je u Panmundžonu, posle dve godine hladnih odnosa, ponovo uspostavio "crveni telefon" - kanal komunikacije s južnim susedom, dan pošto je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong-una na poboljšanje odnosa dve Koreje.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track