(VIDEO) DVE KOREJE SE DOGOVORILE: Severna šalje sportiste na Olimpijadu, Južna ukida sankcije!
Foto: EPA/Jung Ui-chel

plodonosan susret

(VIDEO) DVE KOREJE SE DOGOVORILE: Severna šalje sportiste na Olimpijadu, Južna ukida sankcije!

Planeta -

Južna Koreja saopštila je danas da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija Severnoj Koreji ukoliko je to neophodno kako bi delegacija te zemlje mogla da učestvuje na ZOI u Južnoj Koreji narednog meseca.

Kako se navodi, ukoliko bude potrebno, pitanje privremenog ukidanja sankcija razmotriće sa SB UN i drugim relevantnim zemljama, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Delegacije dve Koreje danas su razgovarale i dogovorile da Severna Koreja pošalje delegaciju na predstojeće Olimpijske igre.

Južna Koreja predložila je i da atletičari iz obe Koreje zajedno marširaju na ceremoniji otvaranja igara i drugim zajedničkim aktivnostima.

"Severna Koreja je rekla da su odlučni da današnji pregovori budu plodonosni", rekao je zamenik ministra za ujedinjenje Čun Hae Sung i dodao da je Južna Koreja predložila i razgovore o nuklearnom programu, ali nije dobila odgovor druge strane.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da u delegaciji Severne Koreje budu zvaničnici, atletičari, navijači i novinari.

Šef severnokorejske delegacije Ri Son Gvon rekao je na početku pregovora da su došli na pregovore sa ozbiljnim i iskrenim namerama.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima nosili su značku sa likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Pregovori će se nastaviti danas u poslepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Jung Ui-chel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja