ZLOSTAVLJANJE U PRESTONICI EVROPE: 9 od 10 žena u Briselu su žrtve seksualnog uznemiravanja
Foto: Profimedia

Studija

ZLOSTAVLJANJE U PRESTONICI EVROPE: 9 od 10 žena u Briselu su žrtve seksualnog uznemiravanja

Planeta -

Gotovo devet od deset žena u Briselu doživelo je neke oblike seksualnog uznemiravanja, pokazuje istraživanje Univerziteta u Gentu, a prenosi “Politiko“.

Prema podacima tog istraživanja, 88 odsto ispitanih žena iskusilo je seksualno uznemiravanje na ulicama glavnog grada Belgije koji se smatra i glavnim gradom EU, a polovina ispitanih kaže da se suočila i sa fizičkim nasiljem.

Osim toga, svaka treća žena se i dalje bori sa posledicama uznemiravanja ili napada. “Premalo je poštovanja za žene. Ukoliko na ulicama na njih viču koristeći seksualne uvrede, to nije mali zločin“, kaže belgijska državna sekretarka za jednake šanse Bjanka Debets, koja je naručila istraživanje. Inače, ona je učestvovala u kampanji ohrabrivanja žena da prijave policiji takve slučajeve, a sada planira da u martu uvede aplikaciju “Dalje ruke, Brisel“ (HandsAway) Kako se navodi, slična aplikacija već postoji u Francuskoj, a preko nje će žrtve i svedoci seksualnog uznemiravanja ili seksualnih napada moći odmah da prijave zločine.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track