NJEGOVA IZJAVA DIGLA JE SVET NA NOGE: Astronaut tvrdio da je u svemiru porastao 9 centimetara, a sad kaže ovo!
Foto: EPA, Foto: EPA

PROBLEM

NJEGOVA IZJAVA DIGLA JE SVET NA NOGE: Astronaut tvrdio da je u svemiru porastao 9 centimetara, a sad kaže ovo!

Planeta -

Japanski astronaut koji je prethodnih dana završio u vestima zbog svog neverovatnog rasta od 9 centimetara u tri nedelje, izvinio se zbog greške u merenju i "lažne vesti" koju je objavio.

Podsetimo, Norišige Kanai, japanski astronaut, koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici naveo je da je porastao 9 cm od odlaska u svemir pre samo tri nedelje.

foto: EPA

Norišige Kanai napisao je na Tviteru da je zabrinut da neće stati u sedište ruskog vozila "Sojuz" kojim bi trebalo da se vrati kući u junu.

foto: AP

"Dobro jutro svima. Imam jedno jako važno obaveštenje. Na uobičajenom merenju od kako smo došli u svemir pokazalo se: vau, vau - stvarno sam porastao 9 centimetara za nekoliko nedelja!" napisao je astronaut.

Ipak, u novom tvitu objasnio je da je njegov zapovednik na stanici, ruski astronaut Anton Škaplerov, bio sumnjičav prema ovakvom rastu, stoga se ponovo izmerio i ''imao je oko 2 cm više od visine na Zemlji''.

"Ovo bila greška u merenju, ali čini se da mnogi ljudi pričaju o tome. Nemam bolova u leđima, zapravo mi je nestao bol u vratu i ramenima, stoga sumnjam da sam 9 cm viši. Zapovednik leta Škaplerov poznaje ove stvari, on je veteran'', napisao je Kanai.

Dodao je i da oseća ''olakšanje'', jer će sada ''verojatno stati u Sojuz kad se bude vraćao kući''.

U svakom slučaju, iako se možda čini bizarnim, rast astronauta u svemiru odavno je utvrđen i objašnjen fenomen. Naime, ljudsko telo se menja u odsutnosti normalne gravitacije, a kičma postaje ravna i izdužena, budući da se pršljenovi rastežu.

Astronauti u misijama narastu između 2 i 5 cm , što je daleko manje od 9 cm koje je pogrešno zabeležio Kanai. Astronauti se po povratku na Zemlju brzo vrate na svoju normalnu visinu.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track