Sveštenik ubio 37 bolesnih dečaka!

Čekali na istinu 60 godina

Sveštenik ubio 37 bolesnih dečaka!

Planeta -
Holandski katolički monah, brat Andreas, morfijumom usmrtio mentalno bolesnu decu koju je trebalo da čuva u psihijatrijskoj bolnici „Sveti Josip“ u gradu Helu

AMSTERDAM - Razotkriven monstrum.Holandski sveštenik brat Andreas ubio je 37 duševno obolelih dečaka, o kojima je trebalo da brine u bolnici „Sveti Josip“, koju je vodila katolička crkva u gradu Helu u Holandiji. Stravičan zločin otkrile su vlasti te zemlje i tako nakon 60 godina rešile misteriju koja je početkom pedesetih godina prošlog veka žestoko uzdrmala holandsku javnost.Bespomoćnim dečacima, koji su umirali u teškim mukama, od 1952. do 1954.godine sveštenik-monstrum davao je prekomerne doze morfijuma, jakog leka za smirenje, navodi se u najnovijem izveštaju tužilaštva Holandije, koje se godinama bavilo tim slučajem. Takođe je otkriveno da je ubici Andreasu u njegovim stravičnim nedelima pomagao doktor Gus Vestralen, koji je u to vreme radio na odeljenju bolnice na kojem su se nalazili duševno bolesni mališani. On je prikrivao njegova zlodela, a verovatno mu je i nabavljao smrtonosne doze morfijuma.Inače, istraga je pokrenuta pre šezdeset godina, nakon što je primećeno da je neubičajeno veliki broj ljudi umro u bolnici „Sveti Josip“. Međutim, prema rečima tužitelja, iako je konačno otkriven krivac za te zločine, pravda nikada neće u potpunosti biti zadovoljena jer je brat Andreas odavno umro. Pored toga, među živima nije ni doktor Vestralen, pa sada nema ko da odgovara za smrt nesrećnih dečaka.- Na temelju utvrđenih činjenica sveštenik bi, da je još živ, bio osuđen za monstruozna ubistva. Samo nam je ostalo nerazjašnjeno zašto rurmondska biskupija, u okviru koje se nalazila bolnica, tada nije prijavila te događaje - rekao je jedan od tužilaca.Nadležni iz biskupije oglasili su se nakon što se pojavio izveštaj i saopštili da je neobjašnjivo to što je pre toliko godina napravljen takav propust u njihovim redovima.

Bolnica „Sveti Josip“ u Holandiji
Bolnica „Sveti Josip“ u Holandiji

Silovali 20.000 maloletnika!Slučaj brata Andreasa poslednji je u nizu skandala koji su pogodili katoličku crkvu u Holandiji. Tako je prošle godine nezavisna istražna komisija utvrdila da je čak 20.000 maloletnika seksualno zlostavljano u katoličkim sirotištima, školama i obdaništima u periodu od 1945. do 1981. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track