NE DAJU NI LJUDE NI PARE DOK IM NE VRATE PRAVA: Rusija ne šalje delegaciju na Parlamentarnu skupštinu SE
Foto: Printscreen YouTube

BOJKOT

NE DAJU NI LJUDE NI PARE DOK IM NE VRATE PRAVA: Rusija ne šalje delegaciju na Parlamentarnu skupštinu SE

Planeta -

MOSKVA - Rusija neće poslati svoju delegaciju na januarsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) jer u pravilnik te organizacije nisu uvedeni amandmani koji se tiču zaštite nacionalnih delegacija od diskriminacije, rekao je danas potpredsednik ruske Državne Dume Petar Tolstoj.

Tolstoj kaže da odluka Rusije da se uzdrži od učešća na plenarnom zasedanju PS SE zato ostaje na snazi sve dok se propisi ne promene.

Komentarišući mogućnost da u Moskvu budu pozvani članovi Predsedničkog komiteta PS SE posle januarskog zasedanja radi razgovora o daljoj saradnji Rusije i Saveta Evrope, on je rekao da to zavisi od ishoda konsultacija nakon predstojećeg zasedanja.

foto: Printscreen YouTube

Pjotr Tolstoj

Ruska delegacija u PS SE je aprila 2014. lišena svojih ključnih prava uključujući glasačko pravo i pravo učešća u upravnim telima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a zbog situacije u Ukrajini i pripajanja Kima Rusiji. Pitanje povraćaja prava ruske delegacije dva puta je pokrenuto u PS SE u 2015. godini, ali su sankcije i dalje na snazi.

Kao odgovor, Rusija je obustavila svoju učešće u PS SE, a uzdržala se od zahteva za potvrdu svojih prava u 2016. godini. Krajem juna 2017, Moskva je obustavila uplatu svojih godišnjih doprinosa Savetu Evrope, koji iznose 11 miliona evra, dok delegaciji Rusiji ne budu u potpunosti vraćena prava.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track