PAPIN CIRKUS ZA BESKUĆNIKE: Počelo je kao dobrotvorna priredba da 2.100 nesrećnih, ali je izazvalo bes javnosti zbog jedne stvari
Foto: AP

licemerno

PAPIN CIRKUS ZA BESKUĆNIKE: Počelo je kao dobrotvorna priredba da 2.100 nesrećnih, ali je izazvalo bes javnosti zbog jedne stvari

Planeta -

Šarene karte sa crtežima slona i žirafe iza Koloseuma zajedno sa dve tigra u italijanskom cirkusu obećavale su zanimljivo popodne, jer je Vatikan poklonio hiljade karata beskućnicima.

Međutim, posle informacije da će humanitarna kancelarija pape Frannje odvesti 2.100 beskućnika i siromašnih u cirkus, zajedno sa izbeglicama i zatvorenicima, nije naišla na dobar prijem kod aktivista za zaštitu životinja. Karla Roči, predsednica Italijanske lige za zaštitu životinja, kritikovala je plan da prisustvuje predstavi, ukazujući na ono što je nazvala "neprirodnim uslovima pritvora i eksploatacije, ako ne i zlostavljanja" cirkuskih životinja. "Velika većina ljudi i vernika veruje da ljubav prema životinjama ne treba žrtvovati za ljubav prema drugima", rekla je gospođa Roči u saopštenju.

Ostale grupe za zaštitu životinja su navele govor pape Franje o životnoj sredinu i živa bića: "Imamo samo jedno srce, a iste nesreće koja nas dovodi do maltretiranja životinjepokazaće se i u našim odnosima s drugim ljudima" kaže se u delu govora. "Svako delo okrutnosti prema bilo kom stvorenju je suprotno ljudskom dostojanstvu." Neki su imali blaži ton. "Sigurno ne postoji struktura, cirkus ili zoološki vrt koji može održavati divlje životinje u optimalnim uslovima, jer su prirodno divlje", rekao je Antonino Morabito iz Legambienta, najveće italijanske ekološke asocijacije. "Ali društvena poruka pape nije značila da se bavi ovim specifičnim problemom", rekao je gospodin Morabito. "Bar je to moj utisak."

Vatikan je u saopštenju rekao da su karte za cirkus Medrano cirkus bile cnamenjene kao "ohrabrenje da se prevaziđe surovost i teškoće u životu koje su često često prevelike i nemoguće ih je savladati". Korisnici će na kraju dobiti i besplatan obrok, a izvan cirkusa biće i mobilna medicinska ekipa da pomogne onima koji imaju zdravstvenih problema. Vatikan je rekao da je poziv za posetu cirkusu u skladu sa njegovom misijom, a Medrano cirkus je ponovio svoju poruku. Takođe je branio svoj tretman životinja. "Mi poštujemo ideje svih, ali zakon nam omogućava da životinje držimo pod striktnim smernicama koje pažljivo pratimo", rekao je Salvatore Mendola, menadžer cirkusa. "Mi brinemo za životinje i brinemo o njima."

Kurir.rs/NY Times

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track