Najnovije vesti

SKANDAL U KANADI: Doktor divljao na pacijenta što je tražio pregled na engleskom, mislio da je SRBIN!
Foto: Profimedia

diskriminacija

SKANDAL U KANADI: Doktor divljao na pacijenta što je tražio pregled na engleskom, mislio da je SRBIN!

Planeta

Šezdesetsedmogodišnji muškarac iz Montreala podneo je tužbu protiv doktora Medicinskog centra Univerziteta Montreal (CHUM), zbog vređanja, maltretiranja i odbijanja da ga leči, sve zbog toga što je pričao na engleskom i bio imigrant.

Mališa kaže da je njegov lekar opšte prakse uputio na urologa u CHUM zbog analize. Dok je čekao na pregled, razgovarao je na engleskom jeziku sa jednim članom osoblja.

"Kad je u sobu ušao lekar Luk Valiket, sve se promenilo. Valiket je počeo da razgovara sa osobljem, pregledajući neke papire u mom kartonu. Počeo je da besni. Pocepao je potvrdu o zakazivanju sledećeg pregleda, bacio je u smeće i počeo da se svađa sa osobljem. Pitao ih je: 'Znate li šta ovo znači? Koliko to košta?'", rekao je Mališa.

Kako je naveo oštećeni pacijent, osoblje nije ništa odgovorilo Valiketu.

Mališa kaže da je Valiket pričao na francuskom jeziku dok je divljao na osoblje, da bi na kraju počeo njega da ispituje o poreklu.

"Počeo je da zbija šale na račun mog imena. Nije lako za izgovor. Krenuo je da pogađa odakle sam. Rekao je: “Možda je Rus, o ne, on je Srbin, izgleda kao Srbin. Možda je Čeh, ili izgleda pomalo hrvatski", istakao je Mališa, dodajući da ga je ovo zbunilo. On je na kraju rekao Valiketu da je iz Poljske.

"Više puta je ponovio: “istočni Evropljanin”. Bio je ljut, besan što sam istočni Evropljanin. Rekao je da oni nemaju para za istočne Evropljane, i to na francuskom", naveo je pacijent.

Mališa je ukazao da lekar ni sam nije tečno govorio francuski. On smatra da je do negativnog stava lekara došlo kad je Valiket otkrio da je Mališa rekao da preferira pregled na engleskom.

"Kad mi se jednom obratio na engleskom upitao me koliko sam dugo u Kvebeku. Odgovorio sam mu da tu živim oko 50 godina. Potom se obratio osoblju, pitajući ih: “Kako to da tako dugo živi u Kvebeku a ne govori francuski? Istočni Evropljani iskorišćavaju naš zdravstveni sistem", naveo je Mališa.

Pacijent je rekao da ga Valiket nijednom nije upitao za njegovo zdravstveno stanje i da nije obavio analize zbog kojih je došao.

Mališina ćerka Suzi je podelila njegovo bolničko iskustvo na Fejsbuku.

Potom se i bolnica oglasila sa saopštenjem, navodeći da su svesni situacije i da je slučaj predat Kancelariji za žalbe.

Valiket nije još javno komentarisao slučaj, ali je CHUM naveo u saopštenju da je lekar rekao administratorima bolnice da je čitava situacija “pogrešno protumačena”.

"Svakodnevno naši lekari i osoblje CHUM-a čine napore da pomognu pacijentima čiji maternji jezik nije francuski, a prevodilačke usluge su dostupne po potrebi. Treba, ipak, razumeti da CHUM nije zdravstveno-socijalna ustanova napravljena da nudi sve svoje usluge na engleskom", navela je bolnica u saopštenju.

Mališa je dan nakon incidenta istakao kako i dalje ne može da veruje šta mu se dogodilo.

"Mislio sam da sanjam, jer me nikada u životu (a dugo sam na ovom svetu) niko nije ovako tretirao. Nije ni vreme ni mesto za vođenje debata o jeziku kad je zdravlje u pitanju", zaključio je Mališa.

Kurir.rs/Luxoraleader.com

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...