JEDNA OD NAJVEĆIH PAPINIH MISTERIJA: Obišao ceo svet, a stalno izbegava rodnu Argentinu! Cela država o tome bruji!
Foto: Fonet/AP

zamislio mnoge

JEDNA OD NAJVEĆIH PAPINIH MISTERIJA: Obišao ceo svet, a stalno izbegava rodnu Argentinu! Cela država o tome bruji!

Planeta -

Papa Franja će u ponedeljak šesti put otputovati u Južnu Ameriku, ali će ponovo zaobići svoju rodnu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja.

"Na svim svojim putovanjima Papa rizikuje da bude izmanipulisan, ali bi u Argentini taj rizik bio najviši", smatra italijanski istoričar Đani La Bela, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu, Franja je obišao dobar deo Južne Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbijua, a sada će u Čile i Peru.

Na svim putovanjima Papa poziva na pomirenje, mir i dijalog.

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj domovini, gde se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmerene na krajnje liberalnog argentinskog predsednika Maurisija Makrija.

"Mislim da se Franja boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bela, koji je prošle godine pratio Papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu 50-godišnjim građanskim ratom.

"On je oduvek bio glasnik kulture dijaloga, zajedništva, rada za dobrobit zajednice", kaže argentinski društveni aktivista Gustavo Vera.

"Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu", dodao je.

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo ličnom, dodaje Vera. "On ne želi da bude faktor podele, oportunizma i strančarenja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada oseti da će biti činilac dijaloga i zajedništva", smatra aktivista.

foto: AP/ L'Osservatore Romano/Pool

Italijanska novinarka Franka Đansoldati smatra da papa zasad ne želi u Argentinu kako ga tamošnja postojeća vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

"Uz to, ne želi svoju domovinu da privileguje nauštrb drugih zemalja jer želi da ima univerzalnu ulogu i izbegava nostalgiju", kaže.

foto: EPA/Claudio Peri

Argentinski biskupi već su ga pet puta zvali u posetu, ali je Argentina izostavljena s spiska njegovih putovanja u ovoj godini.

"Svet je veći od Argentine. Stavljam se u Božje ruke da me usmeri", kazao je Franja pre godinu dana komentarišući zašto još nije bio u domovini otkako je izabran.

Činjenica da Papa odlučno odbija da poseti Argentinu, u zemlji izaziva gomilu pitanja i nagađanja.

foto: EPA/Angelo Carconi

"On poznaje situaciju u Argentini i ima svoje razloge zašto ne dolazi. Mislim da je to svojevrsna kazna Makrijevoj vladi, koju ona zaslužuje", kaže 65-godišnji penzioner Hulian.

Papa, često kritičan prema liberalnoj politici, primio je Makrija u Vatikanu 2016. godine u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi.

Njih dvojica se, međutim, vrlo dobro poznaju. Franja je dugo bio nadbiskup Buenos Ajresa, a Makri gradonačelnik.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track