Najnovije vesti

(VIDEO) ODRASTAO U SAD, PA POČEO DA SEČE GLAVE: Novi vođa Islamske države je Albanac poznat po zverstvima
Foto: Twitter

SIN IMIGRANATA

(VIDEO) ODRASTAO U SAD, PA POČEO DA SEČE GLAVE: Novi vođa Islamske države je Albanac poznat po zverstvima

Planeta

Islamska država je ostala bez skoro čitave teritorije u Siriji i Iraku, međutim, to ne znači da više nema nikakve opasnosti od ove terorističke organizacije.

Jedan od novih lidera posrnulog ISIL-a je Zulfi Hodža, sin albanskih imigranata koji je živeo u Americi.


Američki obaveštajni i pravosudni zvaničnici smatraju da je to pravi identitet Abu Hamze al Amrikija, džihadiste koji se sve više pojavljuje u snimcima za regrutovanje novih članova ove terorističke organizacije koje deli preko društvenih mreža.

 

 

On se vidi i na jednom od propagandnih snimaka ISIL-a na kojem obezglavljuje zarobljene kurdske vojnike u Siriji.

 

Ukoliko su zvaničnici u pravu, onda je Hodža prvi američki član ISIL koji je to činio. Smatra se da je sada postao viši komandant ISIL-a i da je jedan od glavnih regrutera džihadista.

 

foto: Profimedia


O njegovom životu u SAD se ne zna mnogo, osim da je sin vlasnika picerije.

Napustio je SAD 2015. godine, kada je imao oko 25 godina, i samo četiri dana kasnije našao se u kampu za treniranje džihadista u Siriji. Šest meseci kasnije, snimljen je u tom jezivom snimku sa kurdskim zarobljenicima.

 

U maju 2017. godine novinska agencija Islamske države u iračkoj provinciji Niniva objavila je 45-minutni video zapis gde se vidi nekoliko stranih boraca iz različitih zemalja. Jedan od maskiranih muškaraca prikazanih na ovom video snimku predstavio se kao "Abu Hamza al-Amriki."

 


Govoreći američkim naglaskom, on kritikuje borbu SAD protiv islamista i podstiče "vernike" u Americi da napadaju nemuslimane kako god mogu, da ih gaze vozilima, ubadaju noževima...

 

Tokom dvogodišnje istrage o Amerikancima koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se pridružili grupi, savezni zapisi su otkrili da je Abu Hamza al-Amriki zapravo Zulfi Hodža. Do trenutka objavljivanja video snimka, Ministarstvo pravosuđa SAD-a je već bilo zauzeto procesuiranjem nekoliko pristalica ISIL-a u Americi koji su navodno pomagali Hodži u njegovom putovanju da se pridruži grupi.

 

foto: Reuters

 

Jedna od ovih osoba, Dejvid "Daud" Rajt, osuđen je u decembru 2017. godine na 28 godina u saveznom zatvoru, nakon što je optužen za pružanje materijalne podrške Islamskoj državi i zaveru za ubistvo državljana SAD-a.

 

Na tom suđenju je isplivalo dosta detalja o Hodži, njegovim vezama sa Rajtom i njegovim saučesnicima kao i njegovoj sve većoj ulozi u ISIL-u. On je čini se važan deo mreže regrutera koji organizuju i pomažu drugima da dođu u Siriju i Irak.

Postalo je jasno i da je mala grupa Amerikanaca napredovala do viših pozicija u terorističkoj organizaciji, iako je i dalje retko za zapadne članove da budu nešto više od običnih vojnika ili u nekim slučajevima, propagandista.


Međutim, u Hodžinom slučaju, naizgled neiskusni i mladi Amerikanac albanskog porekla je uspeo da se popne visoko u hijerarhiji. Nije jasno kako je ovo postigao, ali se smatra da je impresionirao svoje komandante voljom da učestvuje u njihovim brutalnim aktivnostima.

 

Visokorangirani i sposobni američki članovi grupe ISIL predstavljaju jedinstvenu pretnju. Oni mogu da iskoriste svoje veze i uticaj kako bi pomogli regrutovanju, kao i planiranju napada u svojim matičnim zemljama. Srećom, do sada se vrlo malo Amerikanaca vratilo kući iz borbi u Iraku i Siriji. Većina onih koji su se vratili izrazili su očigledno razočaranje Islamskom državom, a mnogi su pod istragom. Ali američki komandanti Islamske države i dalje mogu da naprave veliku štetu.

 

Kurir.rs/Atlantic.com
Foto: Twitter

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: CRVENE BERETKE PONOVO NA OKUPU?! Šta najavljuju nekadašnji članovi ove jedinice?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...