(FOTO, VIDEO) OVO MESTO JE VUKO..BINA: Na fasadi Trampovog hotela osvanula provokativna poruka
Foto: Twitter/robin bell

aktivistički performans

(FOTO, VIDEO) OVO MESTO JE VUKO..BINA: Na fasadi Trampovog hotela osvanula provokativna poruka

Planeta -

Umetnik i aktivista Robin Bel projektovao je na fasadi jednog od hotela američkog predsednika Donalda Trampa u Vašingtonu reč "vuko..bina", nakon burnih reakcija koje su izazvali navodi da je Tramp koristio upravo tu vulgarnu reč govoreći o afričkim državama, Haitiju i Salvadoru.

"Ovo mesto je vuko..bina" (This place is a shithole), moglo se pročitati na fasadi luksuznog hotela, a te reči su, uz emotikone, projektovane uz pomoć svetlosnih efekata.

Robin Bel, koji je danas na Tviteru objavio fotografije svog performansa, već je koristio istu tehniku projektovanja 19. decembra reagujući na Trampovu odluku da transrodnim osobama zabrani da se regrutuju za američku vojsku.

Prema više izbora, Tramp je u četvrtak, tokom sastanka u Beloj kući, upitao "zašto svi ti ljudi iz vuko..bina dolaze u SAD".

Tramp je na sastanku u Beloj kući upitao zašto bi SAD želele da prime migrante iz Haitija i afričkih zemalja, nazivajući ih "vuko...binama".

Tramp se zapitao zašto bi SAD primale više imigranata iz Haitija i "vuko...binama" Afrike, a manje iz mesta kao što je Norveška.

Posle dugog, hitnog sastanka, 54 ambasadora grupe afričkih zemalja u UN zatražila su izvinjenje i "povlačenje izjave", osudivši "skandalozne, rasističke i ksenofobne opaske".

Tramp je demantovao da je na sastanku u Beloj kući koristio vulgarni rečni za afričke države, ali to nisu zvanično učinili ni Bela kuća ni nekoliko republikanskih kongresmena, koji su prisustvovali sastanku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Twitter/robin bell

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja