OVDE VEKOVIMA NIKO NE SME DA KROČI: 5 zlokobnih grobnica koje niko nije otvorio
Foto: Profimedia

MISTERIJA

OVDE VEKOVIMA NIKO NE SME DA KROČI: 5 zlokobnih grobnica koje niko nije otvorio

Planeta -

Davno zakopani ali ne i zaboravljeni, vlasnici i graditelji ovih grobnica ostavili su za sobom legende o onome što kriju ali strah za istraživače koji se već vekovima ne usuđuju da kroče u zapečaćene odaje.

Ovih pet grobnica kriju, čini se, mnogo više od onog što je u njima zakopano.

1. Nakon smrti slavnog egiptologa Džozefa Bonomija brojne legende ostale su vezane za njegovo ime, ali jedna od najintrigantnijih je vezana za tajnu putovanja kroz vreme.

Priča se da je tokom jednog od svojih mnogobrojnih poseta egipatskim piramidama otkrio uptavu tu tajnu koju je pred smrt 1878. godine, preneo svojoj tajnoj sponzorki Hani Kurtoj.

foto: Wikimedia Commons

Takođe, pričalo se da je Bonomi tajne egipatskog ratovanja podelio sa Samjuelom Alfredom Varnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje koji je tvrdio da je izumeo nevidljivu topovsku granatu, a sahranjen je na groblju Brompton, zajedno s Kurtojkovom.

Grobnicu je, kako se pretpostavlja, dizajnirao Bonomi. Ključ od mauzoleja, međutim, izgubljen je odavno a to je samo pojačalo glasine da je grobnica zapravo mašina za putovanje kroz vreme.

2. Hram Padmanabasvami u Indiji, poznat iz svetih spisa i kao “Zlatni hram”, širom sveta je čuven po pričama o blagu koje krije.

Njegove zapečaćene odaje navodno kriju neverovatne količine blaga, poput presola od čistog zlata i dijamanata. Vrednost onoga što se nalazi iza zapečanjenih vrata ovog hrama, još 1880-ih je procenjeno na više od bilion dolara.

Međutim, izgled vrata Nilavare,ili trezora B, je najveća misterija. Pored toga što su na njima izgravirane dve džinovske kobre i likovi koji nagoveštavaju smrt i strahote svakom ko se usudi da uđe, vrata su specifičmn ajoš po nečemu. Na sebi nemaju nikakve kvake, zatvarače ili bilo šta čime bi se otvorila.

Legenda kaže da su zapečaćena zvučnim talasima pesme koja je davno izgubljena u vremenu. Takođe, ulazak u ove odaje strogo zabranjuju Hindu sveštenici ali i Indisjki zakon.

3. Verovanje da je otvaranje grobnice kralja Tutankamuna 1922. godine oslobodilo i drevnu faraonovu kletvu, oteralo je istraživače dalje od grobnice na skoro čitavih 100 godina.

foto: Shutterstock

Arheolozi su veoma oprezno ulazili i neke od tajnih prostorija, a 2015. godine su otkrivene pukotine koje vode u pećine iza zapadnog i severnog zida Tutankamunove grobnice.

Na kraju grobnice moguće je da postoji još dublji deo koji čuva tajnu nestale mumije kraljice Nefertiti.

4. Grobnica kineskog cara Kjin Ši Huanga čuva tajnu već 2.000 godina jer je još uvek zapečaćena, uglavnom iz straha arheologa od smrtonosnih zamki, poput automatskih samostreli.

foto: Profimedia

Veći strah od toga međutim, širi legenda da je grobnica ispunjena rekama žive koja simulira okolinu grobnice. Svi graditelji grobnice živi su zarobljeni kako tajne gradnje nikad ne bi iscurile u javnost. Tada je i napravljeno oko 8.000 vojnika od terakote s anamerom na čuvaju cara u zagrobnom životu.

Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate njegovog traganja za besmrtnošću.

5. Drevni grad Teotihuakan krije brojne tajne, a ne zna se ni ko ga je izgradio pre nego što su ga Asteci otkrili.

foto: Profimedia

Ne zna se ni zašto su kipovi i građevine duž Avenije mrtvih namerno uništene. Takođe ne zna se ni gde su nestali bivši vladari, a arheolozi se tek sada približavaju odgovorima na ovo pitanje.

foto: Profimedia

Nedavno je otkriveno dvoje zapečaćenih vrata u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama. Okružena kostima ritualno žrtvovane dece, sumnja se da iza vrata se kriju kremirani ostaci Montezume.

Kurir.rs / Webbybuzz.com

Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track