(VIDEO) POSLEDNJI OBROK: Panika u Japanu - otrovna riba greškom prodavana u supermarketima!
Foto: YT Printscreen

Toksični delikates

(VIDEO) POSLEDNJI OBROK: Panika u Japanu - otrovna riba greškom prodavana u supermarketima!

Planeta -

Grad u Japanu izdao je upozorenje kada je u jednom supermarketu pronađeno nekoliko paketa fugu ribe kojoj nije odstranjena otrovna jetra. Ukoliko je nepripremljena, konzumiranje ove ribe može izazvati paralizu, komu i smrt.

Najmanje pet paketa otrovne ribe pronađeno je u Gamagoriju, gradu u centralnom Japanu.

"Upozorili smo sve stanovnike da izbegavaju da jedu fugu", izjavio je lokalni zvaničnik Kodži Takajanagi.

Tri paketa opasnog delikatesa su pronađeni i zaplenjeni, ali vlasti trenutno ne znaju lokaciju preostala dva.

"Jedenje jetre fugu ribe može da izazove izvesnu paralizu motornih nerava, a u težim slučajevima potpuno zaustavlja disanje što najčešće rezultira smrću", stoji u zvaničnom saopštenju.

Fugu riba, poznata na zapadu kao "riba pumpica" jedna je od najskupljih zimskih poslastica u Japanu, iako je izrazito opasna i teška za pripremu. Smatra se svojevrsnim gastronomskim ruskim ruletom zato što joj jetra, koža, i još poneki unutrašnji organi sadrže tetradoksin - izrazito toksičnu supstancu, 1.200 puta otrovniju od cijanida.

Trovanje fugu ribom izaziva vrtoglavicu, povraćanje, oduzetost tela, mišićnu paralizu, komu, a u najekstremnijim slučajevima i smrt. Jedna fugu riba može da usmrti 30 ljudi, a konkretan protivotrov nije poznat.

Samo je visoko obučenim kuvarim sa licencom dozvoljena priprema. Cena ovako pripremljenog obroka iznosi oko 10.000 jena (90 dolara).

Kurir.rs/RT.com

Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track