VOLSTRIT ŽURNAL: Amerika ima bolji standard zbog Trampa!
Foto: AP / Evan Vucci

USPEH ŠEFA BELE KUĆE

VOLSTRIT ŽURNAL: Amerika ima bolji standard zbog Trampa!

Planeta -

Izbor Donalda Trumpa, koji će 20. januara obeležiti godinu dana na funkciji predsednika SAD, ima veze s rastom američke ekonomije, pokazala je anketa koju je Volstrit žurnal sproveo među privrednicima i ekonomistima.

Većina ispitanih stručnjaka je izjavila da je Trump “delimično” ili “uglavnom” imao pozitivan učinak za stvaranje radnih mesta, rast BDP-a i američko tržište deonica. Prema stručnjacima, ključna za stvaranje uslova za rast je bila nedavna poreska reforma. Više od 90 odsto ispitanika američkog lista veruje da će tokom sledeće dvegodine novi poreski zakon ubrzati rast BDP-a.

Pre godinu dana, u istom istraživanju, ekonomisti su politiku Baraka Obame ocenili na različite načine. Većina je Obaminu politiku smatrala pozitivnom za finansijsku stabilnost, ali negativnom ili neutralnom za trenutni rast BDP-a. Govoreći o dugoročnom rastu, svi odgovorili da je Obamina politika bila negativna.

Za razliku od tih procena, Trampova politika je po pitanju dugoročnog rasta ocenjena kao neutralna ili pozitivna, što Republikancima daje ozbiljnu prednost uoči izbora za Predstavnički dom američkog Kongresa u novembru ove godine.

Ekonomisti takođe ukazuju na rast poverenja u poslovanje koje je pratilo Trampov izbor, što je dovelo do porasta ulaganja.

Međutim, Demokrate su učinile značajne napore u borbi protiv Trampove politike, zabrinuti zbog navodnih opasnosti po životnu sredinu i osuđujući poreske olakšice.

Većina Demokrata Trampov poreski zakon smatra “udarcem u stomak srednje klase”.

Sa stručnjacima se slažu i obični građani Amerike, pokazala je nedavna anketa Univerziteta Kuinipiak, u kojoj je 66 odsto ispitanih ocenilo trenutnu ekonomiju kao odličnu ili dobru. Međutim, 49 odsto ispitanika misli da je za to zaslužan Obama, a 40 odsto smatra da je za to zaslužan Tramp. Istovremeno, samo 23 odsto ispitanika podržava republikance, 34 demokrate, a 38 je reklo da su neopredeljeni ili da podržavaju nezavisne političare.

Čak i Njujork tajms, koji nimalo ne podržava Trampa, opisuje “talas optimizma koji vlada u poslovnom svetu u Americi”, naglašavajući pomak u ulaganjima u nova postrojenja i modernizaciju opreme, što vodi ka rastu privrede, stvaranju radnih mesta, a konačno i povećanju plata.

"Velika većina Amerikanaca optimističnije vidi svoju perspektivu nego u poslednjih deset godina. Hoće li se zaista na predstojećim izborima odlučiti na brodolom i ukloniti Republikansku stranku?”, pita se list Hil.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track