DRUGI SVETSKI RAT ZAVRŠIĆE KOMISIJA: Poljska i Nemačka formiraju posebno telo koje treba da razreši sporna pitanja
Jacek Čaputovic i Zigmar Gabrijel, Foto: Fonet AP

konačno

DRUGI SVETSKI RAT ZAVRŠIĆE KOMISIJA: Poljska i Nemačka formiraju posebno telo koje treba da razreši sporna pitanja

Planeta -

Nemačka i Poljska razmatraju da naprave komisiju koja bi ispitala zahteve Varšave vezane uz odštetu zbog nemačkog delovanja tokom Drugog svetskog rata.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ponovo je pokrenula pitanje ratne odštete iako vlada za sada još uvek nije izašla sa zvaničnim zahtevom.

Novi poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovic i njegov nemački kolega Zigmar Gabrijel su na svom prvom susretu istakli da ne žele da to pitanje našteti bilateralnim odnosima. Oba ministra su istakla važnost odnosa između dve susedne zemlje i partnera u EU, ali su takođe istakli da pitanje ratne odštete neće nestati.

“Imamo jasno pravno gledište da su sva pitanja vezana uz ratnu odštetu raščišćena”, rekao je je Gabrijel, dodajući da je demokratski izabrana poljska vlada to prihvatila početkom 90-ih, nakon pada komunizma.

“Ali, nema smisla razgovarati o pravnoj situaciji ako se u društvu u susednoj zemlji vodi rasprava (….) jedan od načina da s time krenemo napred je da zamolimo stručnjake da se time pozabave”, dodao je Gabrijel. Za sada, kako kaže, nema nekog konkretnog plana da bi morao da se odredi sastav panela, iako bi u njemu verovatno bili prisutni istoričari i pravnici.

“Mi želimo da vodimo tu raspravu”, kazao je poljski šef diplomatije Čaputovic i dodao da prihvata predlog nemačkog ministra.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track