(VIDEO) IZRAELSKI RABINI ŠTITE MIGRANTE: Inspirisani Anom Frank traže od vlade da promeni odluku o deportaciji
Foto: AP

humano

(VIDEO) IZRAELSKI RABINI ŠTITE MIGRANTE: Inspirisani Anom Frank traže od vlade da promeni odluku o deportaciji

Planeta -

Stotine rabina u Izraelu izjavili su da su spremni da sakriju nekog od 38.000 afričkih tražilaca azila u toj zemlji i za to su inspirisani tragedijom jedne jevrejske devojčice - Ane Frank.

Kampanja za zaštitu Afrikanaca od kojih je većina ušla u zemlju preko granice sa Egiptom, a u pokušaju da pobegne od rata i siromaštva vodi organizacija Rabini za ljudska prava.

Oni su inspirisani sličnim pokretom u SAD koji pod sloganom "Kuća utočičte Ane Frank" nudi zaštitu ilegalnim migrantima.

"Ana Frank je najpoznatija osoba koja se krila, a to je radila kako je ne bi poslali u logor, i oni koji su joj pomagali izlagali su se opasnosti", kaže jedna od članica pokreta Rabini za ljudska prava Suzan Silverman.

"Ljudi su rizikovali živote da pomognu Jevrejima, a mi ne želimo da rizikujemo malu demokratsku promenu", kaže ona. "Imamo premijera koji citira faraona kada govori o migrantima - da će njihov broj rasti. Faraon je to rekao za jevrejske robove", kaže Silvermanova.

Vlada planira da počne sa deportacijom u aprilu, a proces bi trebao da traje dve godine. Nešto ranije migrantima je ponuđeno da dobiju po 3.500 dolara pre deportacije u treće zemlje.

Migranti snmtaraju da u njihovim zemljama nije moguć normalan život. Izrael je od 2009. godine svega desetorici tražilaca azila iz Eritreje i Sudana dao taj status.

Silvermanova se nada da će vlada promeniti odluku, ali najavljuje nove akcije Rabina za ljudska prava u zaštiti migranata. Na primer, njihovo slanje u posetu muzeju Jad Vašem, kao i masovne demonstracije na aerodromima kako bi sprečili deportacije.

Kurir.rs/Newsweek.com

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track