(VIDEO) NOVI HLADNI RAT: Dve supersile kreću u obračun koji će pogoditi svet gore od nuklearnog
Foto: Shutterstock

sirovina

(VIDEO) NOVI HLADNI RAT: Dve supersile kreću u obračun koji će pogoditi svet gore od nuklearnog

Planeta -

Sjedinjene Američke Države će ove godine preteći Saudijsku Arabiju i postati posle Rusije najveći proizvođač nafte u svetu.

Prema saopštenju Međunarodne agencije za energiju (IEA), ovo su omogućile kompanije koje naftu proizvode škriljaca.

"Ova godina obećava rekorde za Sjedinjene Države", napisala je IEA u mesečnom izveštaju o naftnim tržištima.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u u visini od 9,9 miliona barela dnevno najviša je u proteklih 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svetu, nakon Rusije, kažu u IEA.

"Nastavi li da raste tim tempom, SAD bi tokom 2018. godine trebale da dostignu najviši nivo u istoriji iznad 10 miliona barela dnevno. Tako će preteći Saudijsku Arabiju i konkurisati Rusiji, pod uslovom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i zemlje izvan OPEK nastave da ograničavaju proizvodnju", napominju u IEA.

Krajem 2016. godine zemlje proizvođači u sklopu OPEK i van njega postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i podršci cenama.

Dodatno su oporavku cena pridonele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Tako su cene nedavno prekoračile 70 dolara po barelu, prvi put od 2014. godine, nakon što su OPEK i grupe nezavisnih proizvođača odlučili da produžiti sporazum o smanjeno snabdevanju do kraja ove godine.

Istovremeno su više cene podtakle kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj proizvodnji, njihova proizvodnja iz škriljaca može da nastavi da se povećava bez ograničenja.

"Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja ... budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja", istakli su u IEA.

Kurir.rs/CNBC.com

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track