(FOTO) PANIKA U ITALIJI: Lavina se obrušila tokom noći, evakuisani gosti hotela u Alpima, meštani...
Foto: Profimedia

OPŠTA pometnja

(FOTO) PANIKA U ITALIJI: Lavina se obrušila tokom noći, evakuisani gosti hotela u Alpima, meštani...

Planeta -

Snežne padavine izazvale su pometnju širom Alpa, a iz jednog hotela sa četiri zvezdice na severu Italije helikopterima je evakuisano oko 100 ljudi zbog lavine koja se obrušila tokom noći, saopštili su danas zvaničnici.

Hotel "Langtauferer", koji se nalazi u blizini granice sa Austrijom na 1.870 metara nadmorske visine, nije direktno pogođen, ali je ta oblast u izuzetno povišenom riziku od novih lavina, saopštili su predstavnici agencije za civilnu zaštitu u Bolcanu.

Taj hotel se nalazi na oko 100 kilometara severozapadno od Bolcana. U hotelu ponovo ima struje i gosti nisu hteli da idu, pa je gradonačelnik naložio evakuaciju.

Sa četiri helikoptera dosad je evakuisano 100 gostiju i radnika hotela. Oni su prebačeni u gimnaziju u obližnje mesto San Valentino.

Menadžer hotela "Langtauferer" Maritina Doene je izjavila da je evakuacija prošla bez problema i da su svi ostali mirni.

Evakuisani su i gosti iz obližnjeg privatnog smeštaju, a celo selo je odsečeno od najbližeg glavnog puta udaljenog na oko 20 kilometara. Ceo severni deo Alpa je u riziku od lavina posle obilnih snežnih padavina.

Zvaničnici navode da je visina snega dostigla dva metra, čime je oboren rekord s početka 80-ih godina prošlog veka.

Obilne snežne padavine poremetile su saobraćaj širom Alpa, a u Francuskoj je u podnožju Mon Blana zatvoren skijaški centar Šamoniz zbog, kako su upozorili zvaničnici, visokog rizika od lavina.

U istoj oblasti zatvoreno je i nekoliko glavnih puteva i tunela. Autoput u Švajcarskoj, koji vodi do tunela Gotard u smeru ka Italiji, takođe je zatvoren.

Od ostatka sveta odsečena su i skijališta u Švajcarskoj Zermat, Andermat i Zas-Fe. Snežne padavine su otežale i dolazak učesnika Svetskog ekonomskog foruma u švajcarski Davos.

Škole u pojedinim odsečenim selima u austrijskom Tirolu i danas su zatvorene.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia, ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pet najsmrtonosnijih lavina u istoriji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja