AKO IM JE ZA UTEHU: Ukrajinci tonu u siromaštvo, ali je njihov predsednik jedan od najbogatijih u Davosu
Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko

u prvih deset

AKO IM JE ZA UTEHU: Ukrajinci tonu u siromaštvo, ali je njihov predsednik jedan od najbogatijih u Davosu

Planeta -

Centralna banka Ukrajine je izvestila da je dug zemlje prema Međunarodnom monetarnom fondu dosegao iznos od 12,1 milijardi dolara. Ministar finansija Ukrajine Aleksander Daniluk je rekao da ako zemlja ne nastavi da sprovodi reforme koje traži MMF, može da prestane saradnja sa Kijevom i zemlja neće da dobije tranšu "pomoći" za 2018.

MMF povezuje dodelu tranše Kijevu sa donošenjem zakona o privatizaciji, sa stvaranjem Suda protiv korupcije i povećanjem cena plina za domaćinstva.

Zemlja je u izuzetno teškoj situaciji što se vidi po izjavi ukrajinskog energetskog stručnjaka Andrija Gerusa, koji je 17. januara potvrdio da se Nacionalni univerzitet "Taras Ševčenko" u Kijevu zatvara do aprila, jer nema čime da plati za struju i grejanje.

Njegove reči je potvrdio bivši zastupnik Jegor Firsov, koji je dobio informacije od studenata. Jegor Firsov je dodao da se ovo ne događa samo u Kijevu i da je situacija ista na mnogim univerzitetima u različitim delovima Ukrajine.

Međutim, ako to može da uteši Ukrajince, njihov predsednik Petro Porošenko će biti među deset najbogatijih govornika na predstojećem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje danas i trajaće tri dana. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

"Skromno" ili ne, predsednik Ukrajine je među govornicima u Davosu na devetom mestu po bogatstvu. Petro Porošenko ove godine ima 1,6 milijardi dolara, ali nije poznato da li je proračun napravljen pre ili posle predsednikovog prazničnog putovanja na Maldive.

Sa nešto više od 3 milijarde dolara više, na šestom mestu među govornicima je američki predsednik Donald Trump.

Prvi je Bil Gejts, osnivač firme Majkrosoft, koji je "težak" nešto više od 70 milijardi dolara. Na drugom mestu je vlasnik portala "Ali Ekspres", Džek Ma, koji ima 47 milijardi dolara.

Ukupna imovina svih govornika u Davosu se procenjuje na gotovo 415 milijardi dolara.

Kurir.rs/Logično

Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko, File

POGLEDAJTE BONSU VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOK ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA dao detaljan opis muškarca koji je zapalio auto smrti!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja