ZASTRAŠUJUĆE CRNO TRŽIŠTE U AMERICI: Decu za usvajanje nude putem kataloga, uzimaju ih i vraćaju I MASNO ZARAĐUJU
Foto: YouTube prtscr /Mike Black / États-Unis-Enfants jetables

stravično

ZASTRAŠUJUĆE CRNO TRŽIŠTE U AMERICI: Decu za usvajanje nude putem kataloga, uzimaju ih i vraćaju I MASNO ZARAĐUJU

Planeta -

Crno tržište dece kojom usvojitelji nisu zadovoljni gotovo nesmetano funkcioniše a mališani se putem kataloga predstavljaju i reklamiraju bez garancije da će ih roditelji koji ih izaberu i zadržati, otkriva jedna francuska reportaža.

U francuskoj TV emisiji "Sept à Huit" 21. jaunuara ove godine prikazana je reportaža o usvajanju u SAD, snimljena 2016. godine

Svako četvrto usvojeno dete se, tvrde novinari, vraća u ustanovu koja mora da pokuša da ih zameni. Usvojena deca koja nisu "zadovoljila potrebe usvojitelja" prisiljena su na prodaju novim porodicama, koje takođe mogu biti razočarane.

Sve liči na, kako kažu, vraćanje proizvoda u supermarketu. Usvojitelji nemaju obvaezu da daju bilo kakvo objašnjenje. Profil deteta se objavljuje u malim oglasima za usvajanje "kao u katalogu".

foto: YouTube prtscr /Mike Black / États-Unis-Enfants jetables

U filmu su prikazana svedočenja silovanja mladih devojčica, koja lede krv u žilama.

Metoda vraćanja deteta na tržište usvajanja je neverovatna. Kako se navodi u reportaži, deca moraju da se ponašaju poput prostitutki kako bi se svidela klijentu. Okvirna cifra kao provizija agencije je 3.500 dolara.

Nalik modnoj reviji, deca defiluju ispred majki koje čak i aplaudiraju. Imaju dva sata da “osvoje srca” svojih budućih roditelja.

Usvajanje i vraćane deteta ide u nedogled. S obzirom na nizak stepen institucionalne socijalne zaštite, usvojena deca su vrlo lak plen pedofila.

Autorka reportaže Sofi Prizhodni otkriva da se svake godine oko 25.000 dece u SAD proda na crnom tržištu ponovnog usvajanja

"Rekli su nam da nešto postoji, ali nismo očekivali da ćemo naići na ovakav sistem. Nemamo tačnu informaciju koliko već dugo postoji ovo tržište - 10 možda 15 godina, jer se radi o crnom tržištu. Tek kada su se uključile socijalne službe, ovo tržište je postalo vidljivo, tako da verovatno postoji 20 i više godina" objasnila je autorka reportaže.

foto: YouTube prtscr /Mike Black / États-Unis-Enfants jetables

Posebno zabrinjavajuće je to što, ističe Sofi, roditelji koji se odriču već usvojene dece i oni koji ih ponovo usvajaju ne vide ništa loše u tome.

"Smatraju da je sve slično braku. Ako odnos roditelja i deteta ne funkcioniše, najbolje je, kažu, da dete traži sreću kod drugih roditelja" kaže autorka.

Ona objašnjava da je poseban problem to što se u SAD zakoni vezani za ponovno usvajanje razlikuju od države do države.

"Na primer, u državi Ilinois ponovno usvajanje je zabranjeno, ali malo dalje u državi Arkanzas je dozvoljeno. Takođe, dete koje se preseli iz jedne Američke zemlje u drugu, ne prati niko, što omogućava seksualnim predatorima da rade šta hoće" upozorila je Sofi.

Kurir.rs / Logicno.com

Foto: YouTube prtscr / Mike Black / États-Unis-Enfants jetables

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track