(VIDEO) SENZACIONALNO OTKRIĆE: Otkrivena planeta identična Zemlji na kojoj je moguć život!
Foto: Printscreen Youtube

novi planetarni sistem

(VIDEO) SENZACIONALNO OTKRIĆE: Otkrivena planeta identična Zemlji na kojoj je moguć život!

Planeta -

Pre godinu dana naučnici su otkrili sistem od sedam planeta oko zvezde TRAPIST-1, a sada su utvrdili da je na nekima od njih moguć život.

Reč je o zvezdi udaljenoj od zemlje 39 svetlosnih godina i toliko maloj da spada u grupu ultrahladnih patuljaka. Površinska temperatura joj je oko 2500 Celzijusa, a masa jednu desetinu Sunčeve mase.

Ono što je spektakularna vest je da tri od sedam planeta iz tog sistema kruže oko svoje matične zvezde u naseljivom pojasu, odnosno području unutar kog postoje uslovi za život. Radi se o stenovitim planetama, a sada je došlo do senzacionalnog otkrića da su na dve planete u sistemu TRAPIST-1 uslovi za život vrlo slični ili identični onima na Zemlji.

Grupa naučnika saopštila je da planete B i C iz tog sistema poseduju unutarašnju toplotu jer su vrlo blizu svoje zvezde, a da su planete D i E najbolji kandidati za nastanak života, jer imaju izvor toplote iz svog jezgra. Osim toga planeta D, kako se procenjuje ima prosečnu površinsku temperaturu od 15 Celzijusa, što je zapravo identično uslovimaa na Zemlji. Sve ove planete najverovatnije imaju na svojoj površini vodu, bilo u tekućem ili u zamrznutom stanju.

Što se temperature tiče, samo planeta E je bitno hladnija i "To su temperature kao na Antarktiku", rekla je dr. Emi Bar sa Planetari Institutan. Planete ovog sistema čak su i po dimenzijama vrlo slične Zemlji, a najveća od njih je samo 13 posto veća od Zemlje.

Planete koje su veličine kao Zemlja najverovatnije da imaju metalno jezgro. Plimne sile koje planete poseduju inače su neophodne za život na njima.

Stalno gravitaciono privlačenje zvezde sa jedne strane, i rotacija planeta sa druge, dovodi do izmena "plima" i "oseka" dovodi do trenja slojeva planeta, što znači i do razvijanja i održavanja vrućeg jezgra.

Vruća, tečna metalna jezgra u planeti koja rotira, znači da se razvija magnetno polje planete, magnetosfera, koja onda planetu štiti od radijacijskog zračenja matične zvezde.

U suprotnom bi svaki iole kompleksniji začetak života na planeti radijacija odmah spržila.

Što se tiče vode kao još jednog uslova za nastanak života, na ovim planetama bi trebalo je bude u izobilju, a na nekima od njih je vrlo moguće da ima i pravih okeana. Prema nekim naučnim tumačenjima život u svemiru može da se očekuje praktično na svakom mestu na kom postoje makar i najmanji uslovi za njegov razvoj, a u ovom planetarnom sistemu takvih je mesta napretek.

Kurir.rs/Express

Foto printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track