(VIDEO) TURSKA POBESNELA: Bela kuća iskrivljeno prenela razgovor Erdogana i Trampa!
Foto: Fonet, Foto: Fonet

KRITIKE

(VIDEO) TURSKA POBESNELA: Bela kuća iskrivljeno prenela razgovor Erdogana i Trampa!

Planeta -

Saopštenje koje je Bela kuća izdala povodom telefonskog razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom SAD Donaldom Trampom ne odražava na precizan način sadržaj njihovog razgovora, izjavio je neimenovani izvor iz Turske.

"Predsednik Tramp nije podelio "bilo kakvu zabrinutost povodom eskaliranja nasilja" u vezi s aktuelnom vojnom operacijom u Afrinu. Razgovor dvojice lidera o 'Operaciji Maslinova grančica' bio je ograničen na razmenu mišljenja", kazao je ovaj izvor povodom jednog od komentara iz saopštenja Bele kuće o razgovoru Tramp-Erdogan.

Bela kuća je sinoć saopštila da je američki predsednik Tramp pozvao turskog kolegu Erdogana da ograniči vojne operacije u Siriji i izbegne rizik od sukoba sa američkim snagama.

Kako se navodi u saopštenu, Tramp je tokom telefonskog razgovora preneo Erdoganu zabrinutost da se eskalacijom nasilja u Afrinu, rizikuje da dođe do podrivanja zajedničkih ciljeva dve zemlje u Siriji".

Tramp je pozvao Tursku da ograniči vojne akcije, kao i da izbegne civilne žrtve i porast broja raseljenih osoba i izbeglica.

S druge strane, Erdogan je pozvao SAD da prekinu da snadbevaju oružjem kurdsku miliciju u Siriji, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, Erdogan je Trampu rekao da je cilj vojne ofanzive Turske u severozapadnoj enklavi Afrinu da se ona oslobodi od "terorističkih elemenata" i da se zaštiti nacionalna bezbednost Turske.

Erdogan je, takođe, istakao važnost saradnje u borbi protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.

Turska je u subotu pokrenula Operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track