(VIDEO) MISTERIOZNA OLUPINA BRODA ČUVA STRAŠNU TAJNU: Krvava Klotilda izvirila iz mulja posle 160 godina!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

ISPOD DEBELOG SLOJA BLATA

(VIDEO) MISTERIOZNA OLUPINA BRODA ČUVA STRAŠNU TAJNU: Krvava Klotilda izvirila iz mulja posle 160 godina!

Planeta -

Na obali rukavca delte u kojoj se reke Tombigbi, Tensov i Mobil ulivaju u istoimeni zaliv u američkoj državi Alabami, nedavno je otkrivena olupina za koju istraživači veruju da je ostatak Klotilde, poslednjeg broda koji je na tlo današnjih Sedinjenih Država iz Afrike dovezao robove.

Pod debelim slojem blata i rečnog mulja nazire se kostur broda dugog 26 metara koji je izgoreo ubrzo nakon nasukavanja.

Pre nekoliko nedelja pronašao ga je istraživački novinar Ben Rajnes tokom neuobičajeno niske oseke. On je u stalnom kontaktu s istraživačima koji pokušavaju da utvrde da li zaista reč o čuvenoj Klotildi.

Prema prvim informacijama reč o olupini staroj oko 160 godina, a kako je pronađena samo nekoliko kilometara od mesta gde je prema podacima izgorela Klotilda, velike su šanse da je reč o legendarnom brodu. Vidljivi su i tragovi gorenja, a tehnika gradnje brodova je upravo iz tog razdoblja.

Iako je predsednik Thomas Džeferson još 1807. potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz roblja, ropstvo je još decenijama bilo prihvaćeno na američkom jugu.

Potomci robova s Klotilde imaju svoju zajednicu

Ljudi koji su iskrcavanjem s Klotile postali robovi posle Građanskog rata su ostali da žive na istom području gde su stvorili gradić nazvan Afrikataun u komu su govorili svojim jezikom i uspostavili sopstveni obrazovni sistem.

Poslednji preživeli s Klotilde preminuo je 1935. godine.

Kurir.rs/ Dejli mejl

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track