(VIDEO) DANAS SMO NA MINUT DO APOKALIPSE: Ceo svet čeka dramatično obraćanje stručnjaka oko časovnika Sudnjeg dana
Foto: Youtube screenshot/Vox

jezivo

(VIDEO) DANAS SMO NA MINUT DO APOKALIPSE: Ceo svet čeka dramatično obraćanje stručnjaka oko časovnika Sudnjeg dana

Planeta -

Svet će danas biti samo jedan minut od globalne apokalipse, a danas će biti objavljeno novo stanje na časovniku Sudnjeg dana (Doomsday clock).

Sa tenzijama koje izazivaju Severna Koreja, Donald Tramp u Beloj kući, potencijalni sukob Indije i Pakistana, dok Vladimir Putin čvrsto drži vlast u Rusiji, svet nastavlja da živi na ivici Armagedona. Časovnik Sudnjeg dana je zamišljen tako da upozorava javnost o tome koliko smo bliski uništavanju našeg sveta, a navija ga odbor koji se sastoji od naučnika i drugih stručnjaka. Dizajn sata daje osećaj važnosti da se kontroliše nuklearno oružje. On je bio namešten na na dva i po minute do ponoći prošle godine.

Konferencija o tome koliko smo bilizu kataklizme biće održana danas u tri sata.

Brus Bler, suosnivač kampanje protiv nuklearki Global Ziro tvrdi da je 2017. bila loša godina za sat, a nasledila je godina sa još lošijim perspektivama kada se radi o apokalipsi.

"Najveći rizik od svega je rat Severne Koreje i SAD, čemu su doprineli nuklearni testovi Pjongjanga i Trampov odgovor o planiranju odgovora na njih. "Mi se nalazimo na putu konflikta koji u prvoj polovini ove godine mogao da eskalira od konvencionalnih do nuklearnih sukoba i možda dovede Kinu u sukob", kaže on. "Mogućnost sukoba između Rusije i NATO se povećala kao rezultat međusobnih navoda o varanju u sporazumu o nuklearnim snagama INF (Intermediate Range Nuclear Forces), koji predstavlja osnovu za regulaciju nuklearnog oružja između Rusije i NATO u Evropi. "Nacrt nuklearne kontrole Traumpove administracije stvara više prostora da SAD prva upotrebi nuklearno oružje, opciju inspirisanu navodnom ruskom sajber intervencijom u zapadnim izborima i pripremom sajber-bombi za napad na kritičnu civilnu infrastrukturu (finansije , komunikacije, saobraćaj i energiju) u ranoj fazi konvencionalnog sukoba.

"Dalje pogoršanje se dogodilo u Južnoj Aziji, gde je priprema već viđena u sukobima Indije i Pakistana oko Kašmira sa mnogo žrtava. Obe zmlje beleže brzi napredak u nuklearnom naoružanju i pretnjom Indije da ogdovori na pakistanski blef ako se na Indijskom tlu desi još jedan smrtonosni teroristički napad. "Sve u svemu situacija zahteva da pomerite kazaljku napred jedan minut do ponoći, možda 1,5 minuta unapred. Znači na jedan minut ili manje do ponoći. " Na početku 1947. godine sat je postavljen na sedam minuta do ponoći. Od tada, njegova minutna ruka je obeležila dva minuta do ponoći 1953. godine, nakon testova hidogenske bombe od strane SAD i Sovjetskog Saveza, a još 17 minuta do sata u hladnom ratu koji je završen 1991. godine . Razmatra se i opasnost od klimatskih promena, koja takođe ima potencijal da uništi civilizaciju, a izgledi su jednako mračni.

Kurir.rs/Daily star

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja