BAVARSKI SUDIJA SKLONIO KRST IZ SUDNICE: Nije želeo da sudi Avganistancu pod raspećem, sada je na udaru gnevne javnosti
Foto: Profimedia

sramota

BAVARSKI SUDIJA SKLONIO KRST IZ SUDNICE: Nije želeo da sudi Avganistancu pod raspećem, sada je na udaru gnevne javnosti

Planeta -

Bavarski sudija koji je naredio da se raspeće ukloni iz sudnice tokom suđenja avganistanskom migrantu, suočio se sa negativnom reakcijom javnosti.

Klaus-Jirgen Šmid, sudija u Bavarskom gradu Misbahu, naredio je da se krst sa raspećem ukloni iz sudnice tokom suđenja 21-godišnjem avganistanskom azilantu optuženom za pretnje smrću drugom Avganistancu koji je prešao u hrišćanstvo . Priča je objavljena propšle nedelje, ali su reakcije na društvenim mrežama poznate sada. Ubrzo nakon što jeovo objavljen, Šmid je počeo da dobija "ljutite poruke" u kojima ga optužuju ga je uklonio simbol nemačkog "kulturnog i verskog suvereniteta".

"Krv koja je na rukama okrivljenog tu je delimično zahvaljujući tebi", piše u jednom od komentara. Oni su stizali uprkos tvrdnji sudije da je izrekao maksimalnu kaznu optuženom. "Ne mogu da verujem", napisao je jedan koristnik Fejsbuka, Oti Fridrih. "Sudija mora samo shvatiti gde živi, u hrišćanskoj zemlji? Ili sam nešto propustio? " Druga osoba je rekla: "Izvinite, ali ovaj sudija je nečastan ... U Nemačkoj postoje zakoni i sudije treba da ih se pridržavaju. Jadna Nemačka, svi samo razmišljaju o našoj vladi. Mi smo stranci u našoj zemlji. " Objašnjavajući svoj potez, Šmid je rekao da ne postoji zakon koji zahteva raspeće u sudnici. Takođe on je imao nameru da pokaže osuđeniku da njegova presuda nije refleksija ili znak sukoba između hrišćana i muslimana. "Tako da nisam mislio da bi bilo ispravno da ga osudim pod raspećem - to je bio problem", kaže on a prenosi Bajerišer Rundfunk.

Sudija je naredio da se rspeće trajno ukloni. "Nakon izmene bavarskog pravosudnog zakona, tako da sudije ne nose ni krstove, ni perike za vreme suđenja i ne verujem da je ispravno da verski simboli trebaju da budu u sudnici", rekao je on. Optuženi Avganistanac je, u međuvremenu, rekao je da mu ne smeta da mu se sudi ispod raspeća. "Nije me briga ako postoji krst u sudnici", rekao je novinaru Bilda. Čovek, koji tvrdi da je pobegao iz Avganistana jer su Talibani pretili njegovom ocu, dodao je: "Ja sam normalna osoba, ja nisam vernik, imam hrišćanske prijatelje."

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! EKSKLUZIVNO! IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! Novi detalji vezani za ubistvo u Kosovskoj Mitrovici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track