(VIDEO) UGANDOM HARA POŠAST GORA OD EBOLE: Stručnjaci prvo demantovali pa ekspresno priznali postojanje ove bolesti
Foto: AP

drama

(VIDEO) UGANDOM HARA POŠAST GORA OD EBOLE: Stručnjaci prvo demantovali pa ekspresno priznali postojanje ove bolesti

Planeta -

Opasna bolest "krvavih očiju" koja se pojavila u Ugandi može da zarazi i doktore, a širi se preko afričkog kontinenta koji je na udaru epidemije Ebole, upozorio je vodeći stručnjak za bolesti.

Ugandski zvaničnici i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdili su izbijanje dve vrste smrtonosne virusne hemoragijske groznice (VHF). Prema podacima ugandskog Ministarstva zdravlja, od avgusta 2017. godine potvrđena su četiri slučaja krimsko-kongovske hemoragijske groznice (CCHF) i pet slučajeva groznice Rift Vali (RVF), od kojih je stradalo četvoro. Ranije ovog meseca dr. Dajana Atvajn, stalni sekretar Ministarstva, negirala je da je došlo do izbijanja bolesti, uzrokovane virusom i savetovala javnost da ignoriše izveštaje o stradalim.

Ali Ministarstvo zdravlja je bilo prisiljeno da je demantuje i potvrdi izbijanje epidemije nakon što je devetnaestogodišnja devojka iz sela u okrugu Nakaseke postala pozitivna za CCHF. SZO je sada pokrenula istragu o izbijanju ove bolesti u partnerstvu sa ugandskim ministarstvom zdravlja, izjavio je portparol za Dejli star. Dr. Atvajn je na konferenciji za novinare ove nedelje prijavila dodatne slučajeve ozbiljnih virusnih infekcija, što može dovesti do krvarenja žrtava njihovih otvora - uključujući oči, usta i anus.

Govoreći sa medijima uz zvaničnike SZO, ona je rekla: "Od avgusta 2017. godine, kada su prijavljeni sumnjivi slučajevi, potvrđena su četiri slučaja Hemoralgične (CCHF) i pet slučajeva groznice Rift Vali (RVF). "Nažalost, troje ljudi je podeglo virusu RVF iz okruga Kiboga, Buikve i Mitiana. "Najnoviji slučajevi su prijavljeni 19. januara." Dr Villijam Šafner, profesor za istraživanje zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, izjavio je da su pacijenti koji su stavljeni u karantin ključni za zadržavanje virusa, što postaje sve zaraznije "svakog dana".

Kurir.rs/Daily star

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track