USTAVNI SUD ŠPANIJE: Puđdemon može da bude lider Katalonije, ali samo ako je fizički prisutan
Foto: EPA

HTEO DA VLADA U ODSUSTVU

USTAVNI SUD ŠPANIJE: Puđdemon može da bude lider Katalonije, ali samo ako je fizički prisutan

Planeta -

Ustavni sud Španije saopštio je danas da bivši katalonski lider Karles Puđdemon može da položi zakletvu u regionalnom parlamentu i postane lider samo ukoliko je tu fizički prisutan i ako dobije pristanak sudije da prisustvuje.

Separatisticki katalonski poslanici razmatrali su izglasavanje Puđdemona za regionalnog predsednika bez njegovog povratka u Španiju, ali je ovom odlukom Ustavnog suda Španije ta opcija onemogućena.

Puđdemon (55), koji se od oktobra nalazi u Belgiji, jedini je kandidat za predsednika regionalne vlade, a na tu dužnost ga je u ponedeljak predložio novi predsednik katalonskog parlamenta i zagovornik nezavisnosti Katalonije Rože Torent, uprkos njegovom statusu begunca od pravde Španije.

foto: Reuters

Torent je rekao da Puđdemon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.

On je rekao da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da poveri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji", a Rahoj je odbacio mogućnost da Puđdemon bude šef katalonske vlade.

foto: AP / Francisco Seco

Španska vlada je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Puđdemona jer je optužen u Španiji za pobunu protiv države te mu, ako se vrati u zemlju, preti hapšenje.

Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mesta u parlamentu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track