Najnovije vesti

(FOTO) OSKRNAVLJEN DREVNI HRAM: Turske granate pogodile sirijsko arheološko nalazište
Foto: AP, Foto: AP

IZ GVOZDENOG DOBA

(FOTO) OSKRNAVLJEN DREVNI HRAM: Turske granate pogodile sirijsko arheološko nalazište

Planeta

Sirijska vlada i nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštile su danas da su turske snage granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, ozbiljno oštetile tamošnji drevni hram Ain Dara.

Reč je o hramu iz Gvozdenog doba, sa ostacima velikih izrezbarenih blokova od bazalta i zidnim reljefima. Na fotografijama hrama koje su objavljene na internetu vidi se rupa koja jasno podseća na krater od granate.

Sirijska služba za stare spomenike pozvala je na međunarodni pritisak na Tursku "kako bi se sprečilo da se arheološke i kulturne lokacije nađu na nišanu", navode sirijski državni mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je hram Ain Dara bio izložen turskom granatiranju, te da je oštećen, ali da žrtava nema.

Turska vojska, za sada, nije dostupna za komentar s tim u vezi.

Turska operacija protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih kurda u Afrinu počela je pre nedelju dana, uz jako bombardovanje, ali ograničeno napredovanje turske vojske i savezničkih sirijskih pobunjeničkih grupa.

Sirijska vlada predsednika Bašara al-Asada osudila je turski napad, ali se protivi YPG i kurdskim težnjama ka autonomiji u severnim delovima Sirije.

Inače, sirijski građanski rat, koji je počeo 2011, doveo je do nanošenja velike štete mnogim istorijskim ostacima uključujući razaranje Palmire i Starog grada Alepa, koji su svrstani na Uneskovu listu svetske baštine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...