(FOTO, VIDEO) RASTE BROJ MRTVIH U NAPADU U KABULU: Više od 100 poginulo u eksploziji vozila hitne  pomoći!
Foto: Reuters/Omar Sobhani

235 povređeno

(FOTO, VIDEO) RASTE BROJ MRTVIH U NAPADU U KABULU: Više od 100 poginulo u eksploziji vozila hitne pomoći!

Planeta -

Avganistanske vlasti su danas saopštile da su najmanje 103 osobe poginule u subotu u eksploziji u centru Kabula, za koju su odgovornost preuzeli talibani.

Ministar unutrašnjih poslova Vais Ahmad Barmak izjavio je da je još 235 osoba povređeno u tom samoubilačkom napadu. Među poginulima i ranjenima ima i policajaca, rekao je on.

Napad je izveden tako što je detoniran eksploziv u vozilu Hitne pomoći, čiji je vozač prošao policijski punkt rekavši da vozi pacijenta u bolnicu.

foto: EPA/Jawad Jalali

Napad se dogodio u delu grada gde se nalaze strane ambasade i zgrade vlade, a prilikom eksplozije oštećeno je ili uništeno na desetine prodavnica i vozila. Avganistanska vlada je za danas proglasila dan žalosti.

Odgovornost za ovaj samoubilački napad automobilom-bombom preuzeli su talibani, nedelju dana nako što su izveli napad i na hotel "Interkontinental" u Kabulu pri čemu je ubijeno više od 20 osoba.

foto: Reuters/Omar Sobhani

"Ovo je masakr", rekao je juče Dejan Panić, koordinator u Avganistanu za italijansku humanitarnu grupu "Imerdžensi" (Emergency), koja upravlja obližnjom bolnicom.

Stub sivog dima uzdigao se s mesta eksplozije u centru grada, a zbog snage eksplozije zatreslo se nekoliko zgrada udaljenih nekoliko stotina metara.

Očevici navode da je četvrt u kojoj je napad izveden, a gde se nalaze predstavništvo EU, bolnica i trgovinska ulica, bila puna ljudi u trenutku kada je bomba eksplodirala oko 12:15 sati po lokalnom vremenu.

Ovo je bio najpogubniji napad u Kabulu u proteklih nekoliko meseci.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja