Najnovije vesti

KATALONSKI POSLANIK: Puđdemon će zatražiti dozvolu da dođe
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Ustavni sud odlučuje

KATALONSKI POSLANIK: Puđdemon će zatražiti dozvolu da dođe

Planeta

Uticajni katalonski poslanik iz redova separatista Žosep Rul izjavio je da će odbegli bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon zatražiti dozvolu od španskog sudije da prisustvuje zasedanju regionalnog parlamenta na kojem bi trebalo da bude formirana nova katalonska vlada.

Navodi se da je Rul rekao da će Puđdemon u naredna 24 sata zatražiti sudsku dozvolu za prisustvo poslaničkoj debati koja će biti održana u utorak u Barseloni.

 

Ustavni sud Španije saopštio je juče da bivši katalonski lider Puđdemon može da položi zakletvu u regionalnom parlamentu i postane lider samo ukoliko je tu fizički prisutan i ako dobije pristanak sudije da prisustvuje.

 

Kako agencije prenose, separatisticki katalonski poslanici razmatrali su izglasavanje Pudždemona za regionalnog predsednika bez njegovog povratka u Španiju, ali je ovom odlukom Ustavnog suda Španije ta opcija onemogućena.

Pudždemon (55), koji se od oktobra nalazi u Belgiji, jedini je kandidat za predsednika regionalne vlade, a na tu dužnost ga je u ponedeljak predložio novi predsednik katalonskog parlamenta i zagovornik nezavisnosti Katalonije.

 

 Rođer Torent, uprkos njegovom statusu begunca od pravde Španije.

Torent je rekao da Pudždemon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.

 

On je rekao da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da poveri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji", a Rahoj je odbacio mogućnost da Pudždemon bude šef katalonske vlade.

Španska vlada je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Pudždemona jer je optužen u Španiji za pobunu protiv države te mu, ako se vrati u zemlju, preti hapšenje.

 

Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

 

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mesta u parlamentu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Stephanie Lecocq

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZNAO ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...