Najnovije vesti

(VIDEO) NAJVEĆE BLAGO IKAD OTKRIVENO U OLUPINI BRODA: Zlatni tovar sa čuvenog parobroda, koji je 150 godina ležao na dnu okeana, spreman za prodaju!
Foto: AP arhivska fotografija

Parobrod centralna amerika

(VIDEO) NAJVEĆE BLAGO IKAD OTKRIVENO U OLUPINI BRODA: Zlatni tovar sa čuvenog parobroda, koji je 150 godina ležao na dnu okeana, spreman za prodaju!

Planeta

Zlatne poluge, zlatnici i zlatna prašina vredni više od 50 miliona dolara, najveće izgubljeno blago u istoriji SAD koje je ležalo na dnu okeana više od 150 godina, uskoro će biti izloženo i stavljeno na prodaju u Kaliforniji.

Zlatni tovar od 3.100 zlatnika, 45 zlatnih poluga i 36 kilograma zlatne prašine, otkriven 1988. godine u olupini parobroda "S.S. Centralna Amerika", trenutno se nalazi u improvizovanoj laboratoriji južno od Los Anđelesa.

Ovo blago se decenijama čišti ručno od rđe i prljavštine koje su se nakupile na novčićima i polugama dok su ležali na dubini od 2.134 metra ispod površine mora, kako bi zablistali punim sjajem uoči prvog javnog predstavljanja sledećeg meseca.

Parobrod "Centralna Amerika" nosio je vredan plen "Kalifornijske zlatne groznice" kada je u 1857. godine potonuo pod naletom uragana nedaleko od obale Južne Karoline.

U brodolomu se udavilo 425 ljudi i potonule su hiljade funti kalifornijskog zlata, što je dovelo do ekonomske panike.

foto: AP/Jae C. Hong

Blago će biti javno izloženo u Kongresnom centru u Long Biču, južno od Los Anđelesa, u februaru.

Svo zlato će biti dato na prodaju, a kako se procenjuje, i najmanji zlatnik bi mogao da dostigne cenu od milion dolara zahvaljujući kombinaciji faktora rariteta i istorije koja stoji iza njega, izjavio je Dvajt Manlej, menadžer u kompaniji "Kalifornija Gold Marketing Grup" koja organizuje izlaganje i aukciju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP arhivska

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...