Najnovije vesti

OVA BALTIČKA DRŽAVA JE ODLUČILA DA SE OBRAČUNA SA ALKOHOLOM: Ko hoće da pije, mora da ima 20 godina, a zabranjuje se i svaka reklama
Foto: AP

SKRAĆENO I RADNO VREME PRODAVNICA

OVA BALTIČKA DRŽAVA JE ODLUČILA DA SE OBRAČUNA SA ALKOHOLOM: Ko hoće da pije, mora da ima 20 godina, a zabranjuje se i svaka reklama

Planeta
15:58h

Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vreme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno.

Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto - 2006. su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje a 2016. je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mere.

"Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam", rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona.

Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da "trećina mladih od 15 i 16 godina redovno pije alkohol".

Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

foto: Profimedia

Veriga je postao ministar 2016, posle pobede na izborima Unije farmera i zelenih. Ta stranka je uvela nekoliko konzervativnih izmena u zakone o porodici, uprkos protestima javnosti i neslaganja koalicionih partnera.

Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmeni.

"To me podseća na Srednji vek i pravi ogromnu štetu međunarodnom imidžu i reputaciji Litvanije", rekla je predsednica.

Jedan litvanski analitičar je za vladajuću partiju rekao da "nema identitet osim krstaškog pohoda protiv stvari koje ljudi stavljaju u usta".

Verigu sve to ne potresa mnogo.

"Niko neće rešiti probleme umesto nas. Moramo pomoći novoj generaciji da odraste ne misleći da je alkohol glavni faktor koji ujedinjava i održava naše društvo", tvrdi on.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...