Najnovije vesti

NEMAČKI PREDSEDNIK UPOZORAVA: Sirija još nije spremna za masovni povratak izbeglica
Foto: EPA

BIO U POSETI LIBANU

NEMAČKI PREDSEDNIK UPOZORAVA: Sirija još nije spremna za masovni povratak izbeglica

Planeta

Nemački predsednik, Frank-Valter Štajnmajer, izjavio je da je suviše rano za povratak velikog broja izbeglica u Siriju, istakavši da međunarodna zajednica mora nastaviti da podržava bliskoistočne zemlje koje su primile milione sirijskih izbeglica.

Štajnmajer je u Libanu, gde se sastao s predsednikom te zemlje Mišelom Aunom, rekao da u velikim delovima Sirije "uslovi nisu odgovarajući" da bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica.

 

Prema podacima UN, u Libanu živi oko milion sirijskih izbeglica, a libanska vlada tvrdi da je, s obzirom na to da Damas kontroliše velike delove Sirije, vreme da se izbeglice vrate svojim kućama.

 

foto: EPA

 

Međutim, građanski rat u Siriji i dalje besni u nekim delovima zemlje, uključujući veliko predgrađe Damaska, dok su drugi delovi Sirije stabilni, ali su pretrpeli katastrofalnu štetu tokom skoro sedmogodišnjih borbi.

 

"Posle mnogobrojnih neuspelih pokušaja na međunarodnom nivou... nismo postigli primirje za Siriju", rekao je Štajnmajer.

 

foto: AP

 

Ranije danas, nemački predsednik se sastao s nemačkim kontingentom od oko 300 vojnika u vazduhoplovnoj bazi u severoistočnom Jordanu.

 

Nemačka, inače, sprovodi izviđačke misije i misije dopune goriva nad Sirijom i Irakom, gde je Islamska država nekada držala pod kontrolom velike oblasti.

Štajnmajer je vojnicima rekao da je borba protiv Islamske države bila uspešna, ali da su njihove usluge i dalje potrebne kako bi se potukli ostaci ekstremističke grupe.

 

foto: EPA

 

Predsednik Nemačke je obišao i obližnji kamp Azdrak, gde živi oko 36.000 sirijskih izbeglica.

 

On je istakao ulogu Nemačke u podržavanju izbeglica, a takođe je pohvalio Jordan jer je primio stotine hiljada izbeglica.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...