POVRATAK BERLUSKONIJA: Bivši premijer traži podršku EU
Foto: Profimedia

ITALIJA

POVRATAK BERLUSKONIJA: Bivši premijer traži podršku EU

Planeta -

Medijski tajkun i bivši šlager pevač u devetoj decenij beži od penzije i želi da se vrati na mesto predsednika vlade

RIM - Iako ima 81 godinu, Silvio Beruskoni će, po svemu sudeći, biti ključni faktor na martovskim izborima u Italiji.

Podrška u Briselu

Berluskoni, koji važi za kuma modernog populizma, pre 24 godine pokrenuo je stranku Forca Italija i sada pokušava da ubedi birače da se promenio. Formirao je koaliciju sa neofašističkom strankom Italijanska braća i antimigrantskom Severnom ligom. Berluskonijeva koalicija jedina može da se suprotstavi ultrapopulistima iz Pokreta pet zvezda, koji je osnovao komičar Bepe Grilo.

Predizborna kampanja

RIM ZATRPAN ĐUBRETOM

Iako je Italija u izbornoj kampanji uoči opštih izbora 4. marta, italijanska prestonica preplavljena je đubretom. Gradonačelnica Virdžinija Rađi ne učestvuje u izbornoj trci, međutim, to nije omelo njene političke protivnike da je tokom kampanje kritikuju zbog đubreta, ali i zbog jedne svinje koja „šeta“ ulicama italijanske prestonice.

Berluskoni je podršku za povratak tražio u Briselu, gde se sastao sa Antoniom Tajanijem, predsednikom Evropskog parlamenta, i Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Evropske komisije. On je u Briselu obećao da će italijanski deficit budžeta držati na tri odsto u skladu sa zahtevima EU.

"Pre dva meseca Berluskoni je činio sve da zadovolji desničarsku Severnu ligu, a sada želi da uveri Brisel da je on moderan političar umerenog političkog spektra", kaže Lorenco Kodonjo, profesor na Londonskoj školi ekonomije i bivši šef trezora u Italiji.

foto: EPA

Većina političara u EU je spremna da prihvati Berluskonija nazad jer je alternativa dolazak Pokreta pet zvezda, koji želi da Italiju izvuče iz evrozone, što bi moglo da pokrene novu finansijsku krizu.

Pravi političar

"Berluskoni je sjajan političar. On ima višedecenijsko iskustvo i njemu rehabilitacija nije potrebna", konzervativac Manfred Veber, koji je na čelu koalicije stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu.

Činjenice

ZABAVLJAČ U POLITICI

- Berluskoni je više puta bio na zatezanju lica i transplantaciji kose

- Vlasnik je više medijskih kuća koje koristi za samopromociju

- Počeo je kao pevač na brodovima za krstarenje

- Obogatio se u poslu s nekretninama, pa je ušao u medijski biznis

- Nadimak u Italiji mu je Il Cavaliere, što znači „vitez“

- Dva puta se ženio i ima petoro dece

- Stariji je 48 godina od sadašnje devojke Frančeske Paskale

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja