Najnovije vesti

ODLOŽENA SEDNICA U KATALONIJI: Puđdemon jedini kandidat, neće biti drugog!
Foto: Fonet/ AP i Rojters, Foto: Fonet/AP, Reuters

DRAMA SE NASTAVLJA

ODLOŽENA SEDNICA U KATALONIJI: Puđdemon jedini kandidat, neće biti drugog!

Planeta

Predsednik katalonskog parlamenta izjavio je danas da je glasanje o novom lideru tog regiona, planirano za danas, odloženo.

On je insistirao da osim Karlesa Puđdemona drugog kandidata ne može biti.

 

"Današnja sednica je odložena, ali ni u kom slučaju nije otkazana .., i neće biti drugog kandidata", rekao je na konferenciji za novinare Rodžer Torent.

 

Premijer Španije Marijano Rahoj danas je ponovio da Karles Puđdemon ne može da bude kandidat pošto je u egzilu u Briselu.

 

Parlament Katalonije trebalo je danas da izabere novog lidera te španske pokrajine.

Međutim, pošto je kandidat Karles Puđdemon u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji da blokira njegov izbor, postoji, kako je navela agencija Rojters, više scenarija koji bi mogli da se dogode.

 

Katalonijom upravlja Madrid poslednja tri meseca, od kako je španski premijer Marijano Rahoj smenio Puđdemona zbog jednostrano donete deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

 

Agencija Rojters je navela četiri scenarija, od kojih je najmanje verovatan da, prema pisanju Rojtersa, Puđdemon bude izabran za predsednika i vlada Katalonijom.

Puđdemon je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kada bi stupio na tle Španije bio uhapšen.

 

On i njegovi sledbenici predložili su da Puđdemon vlada iz Brisela tako što bi se uključivao putem video linka ili preko punomoćnika.

 

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Puđdemon mora lično da prisustvuje sednici na kojoj treba da položi zakletvu za regionalnog lidera.

 

Sledi verovatan scenario - da parlament izabere Puđdemona, ali da on ne može da vlada, dok bi vrlo verovatan scenario bio da parlament izabere drugog kandidata.

Rojters je podsetio da su separatisti osvojili 70 od ukupno 135 mesta na parlamentarnim izborima u decembru.

 

Zbog toga, oni nemaju veliki interes da se kompletan zastoj održava i završi eventualno novim izborima, ocenila je britanska agencija.

 

To se da zaključiti i iz pomirljivijeg tona novog predsednika parlamenta Rođera Torenta koji je govorio o neophodnosti jedinstva u inauguracionom govoru.

Ali, neki očigledan kandidat ne postoji, jer je lider Republikanske levice Katalonije (ERC) Oriol Žankeras u zatvoru.

 

Međutim, katalonski parlament ima dva meseca da se dogovori o kandidatu.

Prema takvom scenariju, tenzije bi popustile i to bi moglo da dovede do oslobađanja pritvorenih separatista.

 

Pudždemon bi mogao da "iz Brisela igra ulogu" i da mu eventualno bude dozvoljeno da se vrati bez rizika od zatvaranja.

 

Poslednji scenario je, prema britanskoj agenciji, da nema "isključivanja neočekivanog".

 

"Ako je jedna stvar sigurna u katalonskoj krizi, to je verovatnoća da dođe do promene u poslednjem času i da se dogodi neočekivani potez".

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Fonet/ AP i Rojters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...