SKANDAL U VITLEJEMU: Palestinski demonstranti napali zvaničnike SAD
Foto: AP/Nasser Shiyoukhi

protest

SKANDAL U VITLEJEMU: Palestinski demonstranti napali zvaničnike SAD

Planeta -

Palestinski demonstranti prekinuli su danas sastanak američkih zvaničnika i palestinske privredne komore na Zapadnoj obali, upućujući američkim učesnicima poruke protiv SAD i gađajući njihova vozila paradajzom.

Desetak demonstranata upalo je na sastanak u Vitlejemskoj privrednoj komori, mašući posterima sa antiameričkim porukama.

Demonstranti su istakli da se protive bilo kakvom kontaktu sa američkim zvaničnicima, a zbog njihovog protesta sastanak je ubrzo prekinut, nakon čega su počeli da gađaju vozila američkih zvaničnika i pokušali da ih spreče da odu.

Stejt department je osudio ovaj incident i ocenio da je reč o "zastrašivanju koje čine buntovni demonstranati".

"Ovaj program je bio deo dugoročnog angažovanja SAD radi stvaranja ekonomskih mogućnosti za Palestince. Iako niko nije povređen, cilj je jasno zastrašivanje. Sjedinjene Američke Države se apsolutno protive upotrebi nasilja i zastrašivanju kao načinima da se izraze politički stavovi", navodi se u saopštenju.

Večeras je kabinet palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio napad na američke diplomate, istakavši da "takva praksa protivreči vrednostima i moralu palestinskog naroda".

Palestinci su gnevni zbog prošlomesečne odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, zbog čega su odbacili SAD kao pravednog mirovnog posrednika.

Odnosi između Vašingtona i Palestinaca su zategnuti otkako je Tramp saopštio odluku o Jerusalimu.

Palestinci su bojkotovali posetu američkog potpredsednika Majka Pensa tom regionu ovog meseca, a Tramp je zapretio povlačenjem novčane pomoći Palestincima ukoliko ne nastave pregovore sa Izraelom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Nasser Shiyoukhi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja