Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) JEDNA MAJKA SVE POKRENULA: Sve više žena skida hidžabe po ulicama Irana
Foto: Printscreen Youtube/ The National

pobuna

(FOTO, VIDEO) JEDNA MAJKA SVE POKRENULA: Sve više žena skida hidžabe po ulicama Irana

Planeta

Sve više žena u Iranu izlazi na ulice i skida hidžabe u znak protesta zbog zakona koji ih prisiljava na da pokrivaju glave u javnosti.

Na društvenim medijima objavljene su brojne fotografije žena koje su skinule hidžabe, zavezale ih za štapove i mahale njima po ulicama. Aktivista Armin Navabi objavio je na Tviteru da je jedna žena uhapšena.

Protesti su se proširili posle puštanja iz zatvora Vide Mohaved, koja je uhapšena u decembru zbog skidanja hidžaba tokom velikih protesta protiv vlade.

 

Ova žena, inače majka 19-mesečnog deteta, smatra se simbolom poslednjih poslednjih protesta u Iranu. Očigledno je da je sada inspirisala i druge žene i pokrenula ih na pobunu.

Nekoliko desetina iranskih gradova zahvaćeno je neredima oko Nove godine. Prema vlastima, nasilje na nedozvoljenim protestima protiv vlasti, lošeg stanja u privredi i korupcije odnelo je 25 života.

Iranski zvaničnici mogli bi da dožive istu sudbinu kao poslednji iranski šah ako ignorišu nezadovoljstvo naroda, upozorio je u sredu iranski predsjednik Hasan Rohani, istakavši da će narod da se bori da "zauvek sačuva Islamsku Republiku".

"Svi znaničnici u zemlji trebalo bi da slušaju zahteve i želje naroda, prethodni režim je sve izgubio upravo zato što nije slušao glas i kritike naroda", rekao je Rohani.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Youtube/The National

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...