(VIDEO) VOZAČ RAZBESNEO CELU ZEMLJU: Kamionom upao na nalazište staro 2.000 godina i ostavio tragove guma na drevnim crtežima!
Foto: AP, Printscreen YouTube

KAŽE DA NIJE NAMERNO

(VIDEO) VOZAČ RAZBESNEO CELU ZEMLJU: Kamionom upao na nalazište staro 2.000 godina i ostavio tragove guma na drevnim crtežima!

Planeta -

Peruanske drevne Naska linije su oštećene kada je kamion ušao u arheološko nalazište.

Hainer Hesus Flores Vigo (40) uhapšen je kada je ignorisao upozorenja na putu i zašao kamionom na nalazište koje se smatra svetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Kako nije bilo dokaza da je to učinio namerno, Flores Vigo je pušten na slobodu. Vlasti su na lokaciji pronašle tragove guma što je nanelo štetu geoglifima.

Inače, veruje se da je područje sa Naska linijama koje liče na crteže, ukoliko se posmatraju iz vazduha, staro oko 2.000 godina.

foto: AP

Smatra se da je drevna nestala civilizacija Naska napravila crteže više od 30 ogromnih životinja i biljaka, nekoliko stotina apstraktnih geometrijskih figura i 13.000 linija, od kojih se mnoge vide iz svemira. Svi "crteži" nalaze se na visoravni Naska u dužini od 70 kilometara.

Naučnici su pretpostavljali da su Naska linije nekada predstavljale akvadukte. Vlasti su najavile da će pojačati nadzor kako bi se izbegli slični incidenti.

"Kako Ministarstvo kulture može da nadzire oblasti sa najvećim geoglifima, čitavo područje ne može biti u potpunosti obezbeđeno. Ulazak je moguć kroz doline i potoke", navodi se.

Geoglifi se protežu na relaciji Naska-Palpa (oko 80 km). 1960-ih nemački istraživači su u dolini Palpa (oko 400 km južno od Lime) otkrili veliki geoglif dužine 70 metara koji prikazuje kita ubicu. Iako su ga fotografisali, nisu jasno opisali gde se nalazi, pa je narednih 50 godina ostao izgubljen.

Kurir.rs/CNN Foto: AP/Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Paja i Jare ovo nikada ne bi uradili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track